середу, 18 березня 2020 р.

Народжені в Чернівцях ... "Я присвятив своє життя становленню Театру Ідиш"




Лейб Друкер народився 23 вересня 1902 року в Чернівцях. Його батько був кравцем. Навчався Лейб в ізраїльсько-німецькій школі, а згодом і в Чернівецькій школі.
Під час Першої світової війни він навчався в Чехословаччині, але не закінчив навчання через брак коштів. Перед закінченням війни він повернувся додому, вступив в Соціалістичну партію і почав подорожувати по Румунії, беручись за будь-яку важку роботу. Він сам навчився читати, писати і говорити на ідиш.
Грати на сцені Лейб почав в маленькому ідишської театрі в Яссах, на Червоному мосту (вулиця в Єврейському кварталі). Він був заарештований і один рік провів у в'язниці через політичні погляди. Після звільнення він захопився журналістикою і почав писати в «Чернівецький Бляр», «Ойфган» ( «Мармарос-Сігет») та інших періодичних виданнях Румунії.
Джуліан Шварц повідомляє нам, що в 1926 році в залі «Культура» в Яссах він і його друг виконали двох головних героїв в п'єсі «Брідер» (Брати).
4 липня 1928 року він грав в Яссах в «Помуль Верде»,  в якому був представлена драматична п'єса Адольфа Тефнера Друкера «Der lezter dor» ( «Останнє покоління»).
Друкер став керівником драматичної секції, і 6 жовтня 1929 року в Яссах в залі "Культура" була предствлена ​​його самостійна драматична робота "Юнг ідиш" ( "Ідиш юність"), його "Fun mentshn bis shigun" ( «Про людей і одержимості»), драматична п'єса з вісьмома «образами», твір біографії Івангое.
 В цих роботах Лейб брав участь в якості суфлера в ідишської театрі Згодом він написав оперету «Дочка орендодавця тохтер» ( «Дочка поміщика») (з музикою Ш. Прізамента), яка була виконана 3 квітня 1930 року в Чернівецькому державному театрі. Вона мала великий успіх в Румунії, а потім була виконана у Варшаві як «Die ungarishe kreitsheme» ( «Угорський бар [Салун]»). Пізніше оперета була виконана як "Shrhle"? (Музика І. Зон-Полякова).
26 серпня 1932 році Шульц Прізамент і Гізі Хайден зіграли в опереті, поставленій Друкерем в Чернівцях «Leikes mazel» ( «Музика Лейкс»), яка пізніше буде представлена ​​як «Lip fun libe» ( "Пісня любові»).
3 серпня 1934 року з Діною Кеніг, Адольфом Тефнером і Залменом Кройном була показана музична комедія на дві дії ( «Музика Ойгена Йоше Сінгера») з режисурою Друкера «Dem shnaiders bat Iechide» ( «Єдина дочка кравця»).
Друкер також написав пісні для музичної комедії «Reizel makht cariere» ( «Reizel робить кар'єру») під назвою «Orem vi a kirchenmois» ( «Бідний, як церковна миша»).
У 1934 році в номері "Чернівецький Блеер" надрукували твори Лейба Друкера. Двадцять сім пісень в «Лексиконі нової ідишської літератури».
Лейб Друкер також писав статті в «Оглядах» для ідишської театру в ідишської пресі в Румунії, а також румунською мовою, в журналі «Авентул».
Як бачите, театральне життя в Чернівцях перед війною вирувало. Ставилося багато п'єс, оперет, як на офіційній тоді румунській мові, так і на ідиш. Внесок Лейба Друкера тому особливо важливий і цінний!
Narodzheni v Chernivtsyakh ... Korotka biohrafiya Leyba Drukera, yakyy narodyvsya 23 veresnya 1902

Немає коментарів:

Дописати коментар