пʼятницю, 27 березня 2020 р.

Всіх причетних з святом - Міжнародним днем театру!

Всесвітній або Міжнародний день театру — міжнародний день вшанування театру як надбання культури та вшанування всіх робітників театру від театральних режисерів, акторів та сценографів до білетерів, касирів та гардеробників. Відзначається щорічно 27 березня.


 н був заснований у Відні на ІХ конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО в 1961 році. Це свято тих, хто причетний до мистецтва Мельпомени – акторів, режисерів-постановників, декораторів, костюмерів, світлотехніків, звукорежисерів, білетерів, драматургів, театральних продюсерів тощо.


Головні театральні фестивалі проходять у Європі, переважно влітку. Один із найбільших – Авіньйонський, який проводиться з 1947 року у липні. Майже на місяць французьке місто Авіньйон стає театральним майданчиком, але головною сценою все ж є внутрішній двір Папського палацу. Протягом фестивалю просто неба тут показують понад 300 вистав.
Інший знаменитий театральний огляд Європи відбувається у шотландському Единбурзі у серпні. Він теж триває майже місяць, на ньому відбуваються головні театральні прем’єри за участю найвідоміших театральних режисерів світу. Лише в Единбурзі поряд із виставами класичного театру можна побачити наймодерніші постановки. Головний майданчик Единбурзького фестивалю розташований поряд із головною історичною будівлею міста – Единбурзьким замком.

Ще один театральний фестиваль проводиться у бельгійському Генті вже понад 160 років. Щороку в липні його відвідують понад 100 тисяч осіб на день, тоді як населення самого Гента – близько 250 тисяч. Якщо Единбург – це здебільшого фестиваль інтелектуалів, перебірливих і прискіпливих критиків і театральної еліти, то фестиваль у Генті – грандіозна народна феєрія. Щороку сюди з’їжджаються вуличні театри з усього світу і циркові трупи, фокусники, клоуни, міми.
На сьогодні в Україні функціонують понад сто театрів. Рекордсменом за їх кількістю є Київ. 


 Працівники обласної бібліотеки щиро вітають колег із професійним святом!
Бажаємо вам  цікавих прем'єр, повних аншлагів, нових прєктів, світових гастролей та радості від ваших здобутків!
 Цьогоріч своїм читачам  ми підготували storytelling "Прем'єри Чернівців". Ця інформаційна розвідка буде опублікована на наших сторінках. Слідкуйте за нашими дописами!
 А сьогодні -  шаленого святкування  в умовах карантину - із келихом шампанського у скайп спілкуванні із колегами)))) А ми, ваші вдячні глядачі, в очікуванні на нову прем'єру та нову зустріч в любимому театрі!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар