пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Слухаємо пісні на вірші Ліни Костенко

 19 березня 2020 року  виповнилось 90 років від дня народження української письменниці, поетеси-шістдесятниці. Лауреатки Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989).




У радянські часи пані Ліна брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), роману у віршах «Маруся Чурай» (1979) за яку нагороджена Шевченківською премією в 1987році), поеми «Берестечко» (1999, 2010). 2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого», що став одним із лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.



Почесна професорка Києво-Могилянської академії, почесна докторка Львівського та Чернівецького університетів.

 В 2005 році, до 75-річчя від дня народження Ліни Василівни,  тодішній Президент України (третій) Віктор Ющенко, особисто наніс візит пані Ліні для вручення  звання-відзнаки Героя України. Ліна Василівна категорично відмовилась. Сказала, що Поетам дл спілкування з Народом потрібно тільки Слово. "Ніякі брязкальця я не візьму!" - твердо відрізала  вона. Президент почув метал в голосі, і далі вони говорили про Україну, про важливість підтримки мови та культури як цементуючої складової нації", - розповіла  свого часу Ірина Геращенко, що була на цій зустрічі, як  перша заступниця голови Верховної Ради. "... це були перші постреволюційні ейфоричні дні, без сумніву, роль Ліни Василівни, як морального авторитету нації в перемозі Майдану була надзвичайною.




 У сучасній українській традиції Ліна Костенко входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.
Поетична творчість  Ліни Василівни  привертала та привертає увагу професійних та самодіяльних композиторів. Це дає життя музичним композиціям на вірші поєтеси. Більшість з них викликають відгук наших сердець, знаючи вірші, ми їх із задоволенням підспівуємо. 

Декілька прізвищ, чиї пісні вже стали хітами:  
Лариса Лещук, Лілія Кобільник, Ольга Богомолець, Ганна Гаврилець, Сергій Мороз, Ігор Якубовський, Леся Тельнюк, Сергій Михалок. Андрій Литвин та ін.

 Свого часу, моя  інститутська однокурсниця та подруга Галя Ковальчук, зробила композиторську спробу на вірші Ліни Костенко  у супроводі бандури.  Пам'ятаю, як для мене тоді це було  дивно-цікаво.Це був початок 90-х. 


 Пропоную вам послухати декілька композицій, що стали хітами та, на мій погляд, увійдуть у  музичні антології української пісні ХХІ століття!   
 

Немає коментарів:

Дописати коментар