понеділок, 30 березня 2020 р.

Продовження! До Міжнародного дня театру!


Storytelling
 «Премєри Чернівців»
до Міжнародного дня театру, 100-річчя утворення Лесем Курбасом «Кийдрамте»


«…Театрце особливий світ, віддалений від нас так само, як сцена  від партеру. Між театром і дійсністю знаходиться оркестр, музика і тягнеться вогняна смуга рампи. Дійсність, обминаючи область звуків, переступаючи через знаменні вогні рампи, являється нам на сцені, змінена, перетворена поезією…» -  саме так про театр стверджував Генріх Гейне.
 Повертаємось вже після карантинного святкування міжнародного Дня театру 27 березня, додаємо обіцяний матеріал, що створений за рецензіями-відгуками журналістів та особистими враженнями після перегляду заттятої театралки відділу мистецтв, моєї колеги, Ольги Романюк.

Пропонуємо огляд-рецензію про прем’єри Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської за останні 5 років.
 Сезон 2016-2017 розпочався у жовтні 2016 року  прем’єрою комедії «Запечатаний двірник»  Юрія Федьковича. Вистава представлена  глядачам  на 11-му міжнародному фестивалі комедії «Золоті оплески» (режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Мирослав Гринишин). 

У гостросатиричній, соціально-побутовій, народній комедії представлено буковинське село ХІХ століття. Вистава супроводжується прекрасними буковинськими піснями – сумними й веселими, жартівливими й ліричними, коломийками, жанровими танцями. Музику композитора Василя Городенського вдало аранжував диригент театру Володимир Шнайдер. Ролі виконують актори – Назар Кавулич, Марина Піта, Дмитро Леончик, Олексій Надкерничний, В’ячеслав Стаханов, Ксенія Король та інші.

Зіркою вистави став актор Микола Гоменюк, який зіграв Зуха. Глядачі, також, відзначили роботу оркестру, артисти якого разом з диригентом В.Шнайдером, немов також грали у виставі, підтримуючи емоціями події на сцені.
У березні 2017 року до Міжнародного дня театру вперше в Україні поставили виставу «Слуги і сніг» за мотивами однойменної пєси англійської письменниці Айріс Мердок, постановку якої здійснила художня керівниця колективу, режисерка театру – народна артистка України Людмила Скрипка.
Цей твір привертає увагу своєю актуальністю. Хоча події відбуваються в Англії, але глядачів сюжет цікавить тим, що там порушуються такі важливі питання, як мораль і влада, кохання і зрада. Сюжетна лінія вистави «крутиться» довкола маєтку, в якому помер господар. До маєтку приїжджає його син із дружиною. Він давно не був у цьому будинку, на похорон батька також не приїхав, адже у них були складні стосунки. У маєтку залишилися тільки слуги, які працювали на батька і на дідуся. Молодий чоловік хоче змінити життя у маєтку на краще. Та справа у тому, що слуги до змін не готові. Новий господар дізнається багато таємниць, які відбувалися колись у його сімї.
Головну чоловічу роль грає Григорій Руденко-Краєвський (Базиль), а жіночу – Христина Зборлюкова (Мері).
 Романтично-музичну виставу "Сяй, мій божевільний діаманте" поставили за мотивами п'єси Айвона Менчелла (опосередкований літературний переклад Олени Чайки) та презентували глядачам 20 травня 2017 року. 


Режисер-постановник та музичне оформлення – Володимира Савінова, сценографія та костюми – Миколи Костюшко, помічник режисера – Таїсія Давиденко.
Це історія про трьох вдів подруг. Всі вони втратили чоловіків і намагаються жити далі. Хтось живе тільки спогадами і головна подія в житті - це похід на цвинтар на могилу чоловіка. Хтось намагається влаштувати нове життя, але безуспішно. А хтось боїться впускати нові почуття до свого серця.
Трьох головних героїнь зіграли три заслужені артистки України - Діна Анепська, Наталія Гунда та Лариса Попенко. Мало не після кожного сюжету, глядачі аплодували акторкам. Адже героїні були переконливі в своїх емоціях і переживаннях. Директор театру, Юрій Марчак зіграв головну чоловічу роль – роль Сема-вдівця.
У жовтні 2017 відбулася прем’єра музичної комедії за твором Янки Купала «Павлинка», в перекладі Павла Тичини (режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Вадим Сікорський).
Музика у виставі Євгена Тікоцького в аранжуванні Володимира Шнайдера, якого відзначили на 12-ому міжнародному фестивалі комедії «Золоті оплески Буковини» за  «Краще музичне оформлення вистави». Пісні у виставі звучать мовою оригіналу – білоруською.
2017-й рік завершився  у грудні прем’єрою музичної казки для дітей «Коза-Дереза», яку  поставили за оперою-казкою основоположника української класичної музики Миколи Лисенка, а сценічну версію та постановку здійснив Сергій Кузик.  Уперше її поставили в Києві 1888-го року. Учасниками були діти композитора та його троюрідного брата - актора та режисера Михайла Старицького, а також друзі дітей. Цікаво, що костюми та танці  до тодішньої прем’єри допомагала створювати Леся Українка.
 Чернівецькі глядачі  цієї вистави схвально оцінили музику, оркестр, акторів та власне матеріал. Це – майже мюзикл: жива музика, співи, танці – дуже динамічно і легко. Ролі у виставі виконують – Христина Зборлюкова, Сніжана Винарчук, Люсьєна та Олексій Надкерничні, Катерина Юрковська, Борис Марко та інші.
До Міжнародного дня театру у 2018 році підготували прем'єру за твором Вільяма Шекспіра «Дванадцята ніч, або як собі хочете». Ця остання життєрадісна комедія великого англійського драматурга названа на честь 12-ої ночі після Різдва, яка вважалася кінцем святкових днів і відзначалася особливо бурхливо. На сцені панує кохання, яке гартується випробуваннями. Головні герої Себастьян та Віола – брат і сестра, які втратили один одного в бурхливому морі, залишившись живими, але кожен вимушений починати нове життя у незвичайній країні Іллірії, в якій завжди панують веселощі та пустощі. Отже, хто і як знайде своє кохання, і при цьому не зійде з розуму – про це глядач дізнається із комедії «оманливості почуттів» за Шекспіром. Ролі виконують: заслужені артисти України – Б.Братко, М.Гоменюк, В.Головко, О.Коновей, В.Стаханов та інші актори театру.
У жовтні 2018 року на сцені Чернівецького муздрамтеатру представили нове прочитання оповідання Марії Матіос «Не плачте за мною ніколи» - це драма з елементами містики «Вір, або не вір».


 Наприкінці 2018 року, до 155-річчя  від Дня народження видатної краянки, театр презентував нову виставу "Поранкова душа", яка поставлена на основі щоденників Ольги Кобилянської. Режисер-постановник – народний артист України Василь Вовкун, режисер Тарас Різняк. У виставі звучить музика Людвіга ван Бетховена, Фредеріка Шопена, Миколи Лисенка та буковинського композитора Кароля Мікулі в аранжуванні диригента театру Володимира Шнайдера. Роль «Поранкової душі» за роялем виконує Лілія Холоменюк. В ролі О.Кобилянської – артистка Ксенія Король.


 Творчий сезон 2017-2018 років колектив театру завершив зворушливою комедією «Зірка без імені» за твором румунського драматурга, письменника Міхая Себастіяна «Безіменна зірка», який було написано 1942 року. 
 
Зворушлива комедія вийшла не стільки ліричною, як доволі ексцентричною. Художниця-постановниця Наталія Тарасенко максимально розвантажила сценічний простір, даючи можливість розгорнутися задумам балетмейстерки з Болгарії Яніци Шопової. У центрі – великий дзеркальний круг, який слугує і кімнатою вчителя Мірою (актори О.Надкерничний, Н.Кавулич), і віддзеркаленням зоряного неба, і маревом моря, і пероном вокзалу, і навіть ліжком.
Фінал вистави виявився сумним. По Мону –  до зірки синайського казино (актриси - К.Юрковська, М.Тимку) приїхав на розкішному авті її партнер Гріг (артист А.Циганок). Для нього Мона – лише річ, красива і коштовна, що підкреслює його статус, допомагає вигравати в рулетку. Цинічний Гріг хутко й яскраво змалював майбутнє перетворення Мони в нікчемну, заздрісну, зашорену мадам Куку (актриси - К.Король, заслужена артистка  України Л.Попенко), котра не так давно, теж була приваблива й романтична, як Мона, але жорстокі реалії провінції зробили її байдужою маріонеткою.
Всі, хто побував на прем’єрі вистави «Трагедія бунту» за романом Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні», відразу оцінили інсценізацію і режисерське втілення заслуженого діяча мистецтв України Петра Колісника. 

Артист О.Надкерничний вичерпно й всебічно показує багатогранний характер свого героя – Чіпки. Правдивими трагічними барвами «виписує» образ Мотрі, матері Чіпки, заслужена артистка України Д.Анепська (в першому складі – заслужена артистка України Л.Попенко). Психологічно точно розповідає історію безробітного писаря Пороха артист А.Циганок. Сатирично змальовано генеральшу Дерюгіну (артистка К.Король) та ненависного пана Кривинського (артист Г.Руденко-Краєвський). Образи коханої Чіпки – Галі (артистки – К.Юрковська, М.Тимку), товариша Грицька (артист Н. Кавулич) та його дружини Христі (артистка С.Винарчук) – три дотичні життєвої дороги Чіпки, три проекції її позитивного розвитку: розбишацька донька, якій осоружне середовище крадіїв; сирота-заробітчанин, який став господарем; наймичка-сирота, яка покохала й одружилася з милим серцю юнаком. Усі троє наче відтіняють і посилюють як світлі, так і темні сторони характеру Чіпки. Запам’ятовуються своїми яскравими і точними типажами (попри невеликі ролі) Дівчинка (артистка Л.Надкернична), Лушня (артист О.Дадус), Явдоха (артистка М.Романова), Марина (артистка Ю.Рижкова).
У березні 2019 року відбулась прем’єра вистави для всієї сім’ї «Чудеса Мері» за творами Памели Треверс, у яких авторка розповідає про няню-чарівницю Мері Поппінс. У виставі порушуються питання батьківських стосунків із дітьми, також,  питання ставлення соціуму до тварин.
У постановці беруть участь 10 акторів і двоє вихованців дитячої театральної студії. Головну роль виконує артистка Марина Піта.
Музику спеціально для цієї вистави написала композиторка Ліля Юрчук. Режисерка-постановниця – народна артистка України Людмила Скрипка, художниця-постановниця – Наталія Тарасенко, балетмейстер – Василь Гринюк, хормейстерка – Оксана Первова-Рошка.
У вересні 2019  року на сцені представили філософсько-музичну казку для всієї сімї на одну дію «Сніговик, який хотів познайомитися з сонцем» Матея Вішнєка. Автор добре відомий у Європі, а втілення його твору на сцені стало можливим завдяки румунському режисеру з міста Ясси – Раду Гілашу. Переклав казку з румунської Микола Косташ. Художник-постановник, відео – Себастіан Ратіу (Румунія), композитор – Володимир Шнайдер, хормейстерка – Оксана Рошка. Головну роль виконує – Марина Піта. У виставі беруть участь вихованці дитячої театральної студії.
Завершили 88-й театральний сезон прем’єрою фарсу на дві дії за Мольєром «Скапен-штукар», в перекладі І.Стешенка.


Допомогти закоханим тоді, коли родичі проти шлюбу? – Будь ласка! Помирити батьків і дітей? – Немає проблем! Після його витівок не залишиться сумнівів, що наш герой здатен ще на безліч інших штук, а все через те, що він Скапен-штукар! Його втілив актор Дмитро Леончик. Головний герой повинен допомогти закоханим Октаву (Н. Кавулич) і Гіацинті (С.Винарчук), а також Леандру (Г. Руденко-Краєвський) і Зербінетті (М.Тимку) тоді, коли їхні родичі – сеньйор Аргант (А.Циганок) та сеньйор Жеронт (В.Стаханов) – проти їхнього шлюбу. Допомагає вправному штукарю у цьому Сільвестр (М.Гоменюк).
Режисер-постановник вистави-фарсу за мотивами французького комедіографа Мольєра – Дмитро Гусаков. Також він відповідає за музичне оформлення вистави.
У листопаді 2019 відбулась прем’єра вистави «Зрадь мене» за В.Винниченком. Драматургія Володимира Винниченка вирізняється роздумами над вічними проблемами буття, зради, моралі. Ця п’єса дозволяє переосмислити і задуматися над своїм ставленням до сім’ї, коханої чи коханого, особливо у ті хвилини життя, коли на терезах сімейного щастя постає вибір – як зберегти своє кохання і не втратити сім’ю.

Ця вистава про вічне, про кохання, а саме про те, що навіть благородна ціль збереження сім’ї  і сімейних стосунків не може бути виправдана, якщо за цим стоїть порушення людської моралі, яке доводиться долати двом закоханим  у пошуках щастя. Не зважаючи на те, що п’єса В. Винниченка написана у 20 роки ХХ століття, вона надзвичайно актуальна і сьогодні.
Інна (актриси – С.Винарчук, К.Король) — героїня вистави стверджує, що її родина «померла під операційним ножем» і після цього у сімейному житті і їх стосунках із чоловіком (актор А.Циганок) багато чого змінилося. Єдине, що може врятувати їх, так це  дитина, яку  Інна, вже ніколи не народить. Але вона не може повноцінно жити, якщо не відчує  щастя материнства. Відтак, щоб заповнити свій духовний світ, вона прагне працювати у музичному колективі.. А на роль такої матері омріяної дитини вона обирає людину, яка й  не здогадується про своє призначення (актриси – Л.Надкернична, М.Романова). За будь-яку ціну Інна прагне реалізувати свій неймовірний план повернення кохання у сім’ю.
Цією виставою звертається увага на те, як можна у пошуках кохання і благополуччя зруйнувати сімейне життя. Адже двоє закоханих, які вже побудували сім’ю і живуть вісім років у шлюбі, так і не відчули межі, за якою прірва… Пристрасні сцени кохання, музика і, звичайно, акторська гра не залишать нікого байдужим. Режисер вистави – Людмила Скрипка.
У березні 2020 року  була презентована-анонсована прем’єра драми-притчі на дві дії «Подорожі з ангелом» Петра Гладиліна у перекладі, постановці, музичній та сценічній редакції М.Яремківа. Художник-постановник – Микола Костюшко, звукорежисер – Ігор Курилюк, помічниця режисера – Христина Пасер. 

Це – вистава про любов до ближнього. Ролі виконують: Ю.Марчак, В.Барановський, Л.Попенко, Н.Кавулич, М.Тимку, О.Надкерничний, О.Кільчицька-Дудка, Н.Гунда, П.Мегера та вихованці театральної студії. В зв’язку із карантинними заходами прем’єра відтермінована для глядача, але її показ відбудеться після карантину.


1 коментар:

  1. Так, я можу погодитися з тим, що деякі так звані заклиначі є шахрайством, тому що я став жертвою кілька тижнів тому, тому що я так прагнув повернути свого коханого чоловіка Шкурко, звідки я знаю, що деякі заклиначі є шахраями це коли ви починаєте спілкуватися з ними по електронній пошті або телефону Whatssap, і немає жодних доказів того, що ваша робота була виконана або показуючи вам фотографії поперечного розрізу їх храму під час процедури привороту, або ви просите розповісти заклинателя Ви, що робити вдома, любовна процедура правопису повинна бути практичною, вимовляючи молитви-заклинання також у вашому особистому вільному просторі вдома. Заклинатель Дрігбіновії реальний, тому що він розповість вам, як зробити приворот самостійно у вашому домі, вільному місці вночі, коли всі інші сплять у вашому домі, тоді Дрігбіновія дасть вам інструкцію, як зробити так, щоб молитва заклинала працювала. самостійно, не турбуючи і не вимагаючи більше грошей. Ось як відрізнити фальшивого заклинателя та справжнього справжнього працюючого заклинателя, який добре працює. Я виявляю це сам, і це працює для мене після того, як я вимовляю якусь молитву заклинання у своєму власному домі, Дрігбіновія розповідає мені все, що потрібно було зробити. Я уважно виконувала всі його вказівки і протягом наступних двох днів мені подзвонив мій колишній коханий Шкурко, він повернувся до мене того ж тижня, коли була зроблена молитва привороту. це дійсно так, я скористався цією можливістю, щоб порекомендувати канал заклинань Drigbinovia всім, хто шукає справжнього заклинателя, щоб терміново повернути колишнього партнера doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp його за номером +12162022709 дякую всім, що виділили час на читання та Бажаю всім удачі та щастя у ваших любовних стосунках/шлюбах. благослови вас бог.

    ВідповістиВидалити