понеділок, 15 лютого 2021 р.

Нова книга у фондах відділу мистецтв!

  "Українська народна лялька"  -  нова книга у  фондах відділу мистецтв від Українського інституту киги.




 Олександр Найден - український митець, доктор мистецтвознавства, збирач і дослідник витворів народної культури, поет -  автор видання, що вийшло друком  в Києві, у Видавничому домі "Стилос", в 2020 році.  




 Автор досліджує українську народну ляльку, що становить частину української іграшкової культури,  а  разом з тим -  і частину східнослов'янської та європейської лялькової культури ХХст. Українська ж народна іграшкова культура є не просто частиною селянського культурного простору з його обрядовими традиціями, метафізичними чинниками та історичною пам'яттю -  вона є своєрідниною його моделлю. 




 Найперше, найголовніше завдання цієї книги  -  показати красу (зовнішню  -  декоративно-пластичну і внутрішню  -  духовну) народної автентичної ляльки.



 Важливими є також визначення місця й ролі цієї ляльки в контектсі сучасної лялькової культури, аналіз її антропоморфних предтеч, виявлення її традиційнйих домінантних ознак(іконографії, типажності, матеріалу, декоративних принципів тощо), її наявних та опосередкованих зв'язків з "одягненою" сувенірною лялькою колекційною (музейною), лялькою авторською.




У книжці використано здобутки сучасної археології, історії, фольклористики, етнології, культурології, та філософії з метою якомога повнішого розкриття образу української народної ляльки, висвітлення її семантичних прообразів та історичних прототипів, визначення її місця і ролі в українській іграшковій культурі.



 Ця книга - перше в Україні подібне дослідження.





Немає коментарів:

Дописати коментар