понеділок, 15 лютого 2021 р.

Віденський подих буковинської архітектури. Йозеф Главка.

 


15 лютого 2021 року виповнюється 190 років від дня народження видатного чеського архітектора другої половини 19-го століття, будівничого, засновника і першого президента Чеської академії наук – Йозефа Главки. У Відні він побудував будівлю Придворної опери, в Празі – Земський пологовий будинок на Катержинській вулиці.




А у Чернівцях – ансамбль Резиденції буковинських митрополитів та Вірменську церкву. Загалом понад 150 будівель було зведено за кресленнями Йозефа Главки. Згодом архітектор і підприємець став благодійником. У 1904-му році Йозеф Главка заснував фонд із закликом підтримати різноманітні наукові, літературні і художні зусилля та культурні потреби чеського народу, і перш за все талановитих, незаможних студентів у чеських вишах.



Давно живе у кожному з нас потреба подорожувати і пізнавати світ, знаходити для себе якісь особливі відповіді-розгадки з минулих історичних епох. Що ми хочемо побачити у минулому, що відчути, як творити сучасний світ життя менш болісним? Більшість відповідей можна знайти в історії формування художніх та мистецьких образів саме пам"яток культурної спадщини, їх використання та збереження, у музейних, бібліотечних та архівних зібраннях. Тож запрошуємо у подорож нашим прекрасним містом Чернівці!


Немає коментарів:

Дописати коментар