четвер, 18 лютого 2021 р.

Нове видання у фондах відділу мистецтв.

  На світанку ХХ століття вік мистецтва у звичному для нас розумінні ледве сягав 100 років.




 Як і сама сучасність, мистецтво було породженням ХІХ століття. Ще незадовго до того малярство і скульптуру зараховували до красних мистецтв -  разом із поезією, музикою й архітектурою.

 Але з початком ХІХ століття прикметник "красне" дедалі частіше випускали, залишаючи тільки іменник "Мистецтво".

 Про трансформаційні процеси та їх представників можна дізнатись у виданні Марка Гетлейна та Аннабель Говард у книзі "АРТ візіонери".




 Марк Гетлейн  -  автор "Життя з мистецтвом", популярної книжки про мистецтво, яка сягнула вже десятого видання та Аннабель Говард -  викладачка  та лекторка в численних музеях Великої Британії, Італії, друкувалась в журналах "Гласс", "Спектейтор", "Вайт Рев'ю" -   подають матеріал про силу силенну шкіл - романтизму, реалізму, імпресіонізму, символізму та ін.; про завдання мистецтва відображати видимий світ та переконання, що мистцтво це пристановище ручної праці.




 У цій книзі, що вийшла в перекладі з англійської Остапа Гладкого, в Харкові, у видавництві "Віват" в 2018 році, йдетьс я про 75 мистецьких імен, творчістю яких характеризувалося мистецтво у ХХ столітті: від революційних ентузіастів ранніх років до показної упевненності останнього десятиліття.




Немає коментарів:

Дописати коментар