четвер, 4 лютого 2021 р.

З шаною в пам'яті! Сергій Проскурня!

Артистична натура, впізнаваний мистецький почерк, яскрава комунікабельність і найширший нетворкінг завжди виносили його в центр уваги.

Контури реального масштабу Проскурні проявляються тільки зараз, коли душа відділилася від тіла, а в некрологах уважніше перераховують усе, що Сергій зробив. І з’ясовується, до всього культового й епохального в українській культурі часів Незалежності і трохи напередодні він причетний: львівський фестиваль альтернативної культури «Вивих», перша «Червона рута», презентація книжки «Польові дослідження з українського сексу» Оксани Забужко (формат суду вигадав саме він), театральні фестивалі «Золотий Лев» у Львові і «Мистецьке Березілля» у Києві, «Гранди мистецтва у Львівській опері», святкування 60-річчя Романа Віктюка у Львові і Києві, гастролі театру імені Шота Руставелі, заснував театр-студію «Будьмо», поставив кілька вистав за поезією українських поетів, інавгурація УКУ, після Помаранчевої революції зрежисував безліч державних заходів, які завжди впізнавані як Проскурнівські, фільм «Шевченко. IDентифікація» та інші.

Згадувати Сергія  Проскурню означає згадувати всі творчі, експериментальні, епохальні або авантюрні культурні події.



 Сергій Проскурня - народився у Львові, згодом родина переїхала до Черкас. Спершу він пов'язував своє життя з музикою, навіть закінчив музичне училище.

Але активно цікавився театральним життям і навіть намагався вступити на акторські відділення у Москві. Особливо захоплювався російським режисером Анатолієм Ефросом.

Згодом працював вчителем, служив в армії і аж після цього нарешті вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (нині Київський національний університет) на акторсько-режисерський курс.

А вже у 1983 році Проскурню запросили режисером до академічного драматичного театру імені Івана Франка у Києві.

У 1987 році свою дипломну виставу "Чайка" він створив разом з актрисою Адою Роговцевою, де дебютував також Остап Ступка.

На початку 90-х брав активну участь у "революції на граніті", був палким прихильником незалежності України.

Проскурня організовував театральні фестивалі, радіовистави, театральні обміни з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас.

Впродовж п'яти років з 2008 року організовував державні паради та концерти до Дня незалежності України.

Лауреат премій Національної спілки театральних діячів України "Експеримент" (2001) та імені Сергія Данченка (2017).

Немає коментарів:

Дописати коментар