понеділок, 22 лютого 2021 р.

«Постлюдія" до дня народження Ігоря Шамо

  21 лютого  виповнилось 96 років від дня народження  українського композитора Ігоря Шамо.


У його родині не було жодного музиканта. Однак композитор Ігор Шамо був обдарований грандіозним талантом і тонким музичним чуттям, що стало запорукою визнання та слави – багато з його пісень вважаються народними. Навіть мама музиканта розповідала, що першим словом, яке він вимовив, було слово «пісня».



З легкої руки маестро з'явилося на світ понад 300 пісень, три симфонії, два фортепіанні концерти, музика до 40 кінофільмів. Не існувало жодного музичного жанру, який би не підкорився Ігорю Шамо.



«Постлюдія – буквально означає «після гри». Ми продовжуємо, згадуючи видатного майстра, співаємо його пісні і даруємо їх глядачам. Отже, справа, якій присвятив усе своє життя Ігор Шамо, жива й підтримується  українськими музикантами  і усіма, кому небайдужа доля саме української пісні.

23.10.2014 відбулася прем'єра документального фільму про легендарного композитора "Ігор Шамо. Постлюдія".



Голова НКРУ Сергій Тримбач у своїй промові зазначив, що Ігор Шамо - прекрасний композитор, який багато працював в кіно. Нагадав про те, що саме Шамо написав музику до популярного свого часу фільму режисера Н.П.Мащенко "Як гартувалася сталь".


Телекритик і телеведучий Володимир Войтенко наголосив, що кіно не потребує представлення - фільм сам говорить про себе, але він із задоволенням представив усім присутнім тих, хто взяв безпосередню участь в його створенні.


Юлія Лазаревська - режисер і автор фільму, яка нам відома у багатьох іпостасях - режисер, сценарист, художник, скульптор. Саме завдяки цим її талантам фільм вийшов дійсно цікавим.


Микола Мандрича - чудовий оператор, який відчув кожен епізод, кожен момент фільму.


Дмитро Скрипка - звукорежисер. Валентина Тищенко - творець чудових головних уборів.


Юлія Лазаревська розповіла про те, що ідея створення фільму про І.Н.Шамо переслідувала її з моменту створення циклу документальних фільмів "Пісні серця", створеного в 2004 році. У цей цикл входили пісні, популярні в 50-70-і роки. Пісня-гімн "Києве мій" входила в серіал "Пісні серця". Для Юлії Лазаревської це було бажання зробити не просто фільм про відомого композитора. Вона хотіла розповісти про одного своїх батьків, про людину дуже близькому, надзвичайно поважному, улюбленому і шанованому.


У фільмі Юлія і дочка Ігоря Шамо Тамара постаралися розповісти про композитора якомога більше, але цього, звичайно, недостатньо, щоб зрозуміти всю глибину і весь масштаб цієї геніальної особистості.




Фільм розповідає про життя і творчість українського композитора Ігоря Наумовича Шамо, котрий присвятив все своє життя творчості. Народився композитор 21 лютого в далекому 1925 році. Проживши коротке життя (57 років) він встиг зробити стільки для культури свого рідного краю, що можна з упевненістю говорити про геніальність цієї людини. Він був заслуженим діячем мистецтв України, Народним артистом України, лауреатом Національної премії ім.Т.Г.Шевченка, премії ім.М.Островського. Був нагороджений орденом Дружби народів, «Орденом Пошани», медалями «Знак Пошани», численними грамотами.






Немає коментарів:

Дописати коментар