четвер, 4 лютого 2021 р.

Маємо приємну книжкову нагоду!

Від Українського інституту книги отримали в подарунок книгу  "Історія традиційних українських прикрас" ( Видана в місті Києві, видавництво "Балтія друк", 2020. - 184 с.)



Науково- популярне видання Ганни Врочинської та Галини Стельмащук дає  історичну хронологію розвитку  виготовлення традиційного вбрання та прикрас, розкриває творчий хист народних майстрів та майстринь.  А
дже  різноманітні прикраси в усі часи були невід'ємною частиною  гардеробу. Саме прикраси роблять  неповторними та витонченими  остаточний вигляд моделі. 



 Мотиви традиційних прикрас дістались нам від предків. В ці орнаменти вони вкладали глибокий сакральний та обереговий зміст. Ще за часів трипільської культури наші пращури носили прикраси, декорували свій одяг вишивкою, аплікаціями, розписом. Протягом багатьох століть прикраси до одягу змінювались та вдосконалювались народними майстрами. 




  У процесі розвитку прикраси розширювали спектр свого змісту і значення. Оберегово-магічне навантаження поряд з декоративними якостями доповнювалися іншими ознаками.

Ілюстративний матеріал до цієї книги зібраний у багатьох музеях України.




Немає коментарів:

Дописати коментар