вівторок, 30 червня 2020 р.

До ювілею Юлії Гасиліної


 25 червня 2020 року мала б відзначати свій 50-річний ювілей Юлія Гасиліна – актриса, мім, режисер, співзасновник двох театрів - Відкритого Буковинського і МІСТ, театральної школи і театрального об’єднання «Пасіка». Наша побратимка, «розумний блазень» і «воїн світла» з Майдану. А ще вона володіла унікальним даром – люди поруч починали вірити у здатність змінити себе і трошки світ. Думалося, разом нажартуємось і наспіваємось у цей день… Не судилось. Все одно вітаю і дуже сумую…
P.S. Ніколи не думала, що доведеться міняти дієслова цієї біографії на минулий час, і що це буде так боляче. Як і перекладати живе, химерне, іронічне, гірке і щемливе на мову вікіпедії… Але й це важливо – вписування нових імен у нашу книгу історії: читайте, пам’ятайте, надихайтесь, дійте… 




Юлія Гасиліна (1970-2020) - режисер, мім, викладач, художній керівник театру-студії МІСТ, співзасновник об’єднання незалежних театрів «Пасіка» у НаУКМА та НЦТМ імені Леся Курбаса.
Юлія Гасиліна закінчила театрознавчий факультет КНУТКІТ імені І.Карпенка-Карого. Студіювала режисуру в МАРА (Міжнародна Пересувна Академія Мистецтв) – Мime-факультет Нідерландського театральної академії(Амстердам, Нідерланди).
Як мім працювала у театрі пантоміми та пластичної ексцентрики «Жарт». З виставами театру гастролювала в Україні та закордоном (Росія, Білорусь, Польща, Франція, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Велика Британія). Брала участь у спільному міжнародному проекті (Україна-Нідерланди) – вистава «The girls that break down» (режисер К.Холла, Нідерланди, 1998).
Юлія Гасиліна брала участь в організації практичних семінарів з розвитку пантоміми та пластичного театру в Україні та майстер-класів видатних діячів mime-театру (Іде ван Хайніген, Каріна Холла, Олена Маркова). Стала співзасновником Мім –Центру України. З 1999 по 2004 працювала у Національному Цирку України та Великому Цирку на Фонтанці (Санкт-Петербург).
Викладала пластичне мистецтво та пантоміму в театральних школах Києва. (1995-2001).
З 2001 Юлія Гасиліна - співзасновник та головний режисер Буковинського Відкритого театру, де ставила п’єси українських авторів Р.Феденьова, Н.Нежданої. Працювала постановником пластики у Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О.Кобилянської і театрі «Сузір’я».
З 2005 року Юлія Гасиліна стала співзасновником театральної школи, а з 2006 - незалежного Молодіжного Інтерактивного Сучасного Театру (МІСТ) – спершу у співпраці з Київським Будинком Актора, згодом - музеєм «Київська Фортеця». З 2007 режисер активно співпрацювала з Культурним центром видавництва «Смолоскип». Юлія Гасиліна ставила вистави за творами класичних та сучасних українських авторів. Зокрема вона здійснила постановки новітніх українських п’єс «Одинадцята заповідь, або Ніч блазнів» Неди Нежданої, «Життя на трьох» Л.Чупіс, а в рамках студії – твори для дітей В.Нестайка, Н.Симчич, Л.Волошин та інші. Режисер втілила на сцені серію постановок світової драматургії в українських перекладах: В.Гомбровича, Г.Баріллі, Ж.Вормс, Х.Левіна, Л.Тіка, Є.Шварца та інших авторів. Юлія Гасиліна була режисером і постановником пластики у перформансах за творами сучасних і класичних українських поетів, зокрема «Шаради Померанцева», а також співорганізатором мистецьких міжнародних фестивалів.
З 2010 до 2017 року вона активно співпрацювала з Культурно-мистецьким центром НаУКМА, зокрема була співзасновником театрального об’єднання «Пасіка», здійснюючи постановки як класичних творів, так і новітньої драми. На сцені КМЦ «Могилянки» тривалий час ішла резонансна вистава «Івонна, принцеса Бургундії» В.Гомбровича.
Юлія Гасиліна була режисером-постановником п’єси «Мільйон парашутиків» Н.Нежданої, присвяченої трагедії Голокосту, яка стала лауреатом кількох міжнародних фестивалів. Вона брала активну участь у проекті «Барокова драма», ініційованому Академією, з експериментальною виставою «Слово о збуренії пекла» анонімного українського автора 17 століття, а також оригінальною версією класичного «Вертепу» (спільно з гуртом «Божичі»). Виставу неодноразово запрошували на головні сцени міста - зокрема на фестиваль «Країна мрій» - він став візитівкою Могилянки на мистецьких подіях Києва. Юлія Гасиліна - режисер-постановник вистави за творами Г.Сковороди «В саду світла», яка стала унікальною подією в театральному житті України. Також вона здійснювала міжнародну діяльність, зокрема спільний проект із Гете-Інститутом – вуличну виставу за твором барокового автора «Сімпліциус Сімпліциссимус» Г.Я.К. фон Гріммельсгаузена німецькою мовою. Юлія Гасиліна була режисером і постановником пластики у перформансах за творами сучасних і класичних українських поетів, а також сценічних читань п’єс у рамках міжнародних фестивалів, організованих КМЦ НаУКМА.
З 2017 Юлія Гасиліна співпрацювала з Національним Центром театрального мистецтва імені Леся Курбаса у рамках театрального об’єднання «Пасіка», а також як постановник пластики у першопрочитанні п’єси «Води Мерліна» А.-Р.Лесажа в рамках проекту «Розумний Арлекін». Саме в Центрі Курбаса йшла її остання вершинна вистава «В саду світла» за творами Г.Сковороди.
Режисер, мім, актриса і театрознавець стала засновником однієї з найвідоміших театральних шкіл театру-студії МІСТ. Її випускники - актори театру МІСТ, вступають у виші, грають на сцені і в кіно. Серед тих, хто навчався у студії, не лише актори, а й режисери, продюсери, театрознавці, драматурги. Юлія Гасиліна була також куратором серії дебютних курсових і дипломних робіт молодих режисерів. ЇЇ учні знімають фільми, засновують нові театри та міжнародні фестивалі.
Юлія Гасиліна була громадським діячем, членом НСТДУ та Гільдії незалежних театрів України.

Немає коментарів:

Дописати коментар