четвер, 25 червня 2020 р.

Чаплін:найбільший діамант - це сонце.


 сер Чарлз Спенсер Чаплін (повне ім'я)народився 16 квітня 1889 року в Лондоні, в сім'ї естрадних акторів. Його батько був популярним виконавцем пісень, але після втрати голосу він став багато пити і незабаром помер, що істотно відбилося на дитинстві сина. Сам Чарлі вперше дебютував на сцені у віці п'яти років і відразу ж припав до душі глядачам. Після смерті чоловіка його матір також важко захворіла і не змогла працювати, в результаті Чарлі з братом були віддані в школу для сиріт і стали самостійно заробляти на життя. Трохи пізніше Чаплін став виступати в дитячій танцювальній групі. Також в цей час він працював продавцем газет, помічником в друкарні і на інших простих роботах. У віці чотирнадцяти років Чарлі, нарешті, отримав постійну роботу в одному з театрів. Паралельно з грою на сцені він навчався грати на скрипці і іншим артистичним навичкам. У 1908 році Чаплін увійшов до складу однієї з популярних театральних труп Фреда Карно і незабаром став одним з її провідних акторів.


















У 1910 році з цією ж трупою Карно Чаплін вирушив на гастролі в США, де вони виступали протягом двох років, після чого Чарлі вирішив залишитися жити в США. Одного разу під час одного з виступів він був помічений продюсером Маком Сеннетом, і той запропонував йому роботу в кіно. Але Чапліну довгий час було складно адаптуватися до нового формату виступів. Тільки через кілька років, коли Чаплін вже майже втратив роботу, його картини стали набувати все більшої популярності. Незабаром Чаплін став досить відомим, і зважаючи на низку розбіжностей з режисерами, він захотів самостійно знімати фільми зі своєю участю. У цей період Чарлі відточував свій екранний образ, поступово прийшовши до персонажу, якого глядачі прозвали «Маленький бродяжка». Його характерними зовнішніми рисами стали величезного розміру черевики, широкі мішкуваті штани, вузька візитка, казанок і вусики, які не приховують міміку, але роблять персонажа постарше. Першими стрічками з волоцюгою Чарлі стали комедії «Дитячі автомобільні гонки» і «Незвичайно скрутне становище Мейбл».




У 1914 році світ побачив перший самостійний фільм Чапліна, названий «Захоплений дощем». Також він працював з різними кіностудіями, і його доходи стрімко росли, а в 1917 році він став найбільш високооплачуваним актором, уклавши контракт на один мільйон доларів. Заради творчої самостійності Чаплін в 1919 році спільно з іншими акторами заснував власну кіностудію «Юнайтед Артистс», де і пропрацював до свого від'їзду в США на початку 50-х років. Довгий час Чаплін залишався прихильником німого кіно і лише через десять років після появи звукових доріжок зняв в 1940 році свій перший повністю озвучений фільм «Великий диктатор», який носив антигітлерівський характер. У цьому фільмі відбулося остання поява бродяги Чарлі на екрані.













На початку 40-х років почалося переслідування Чапліна з боку уряду США, підозрював його в прихильності до комунізму. Ці гоніння посилилися після початку Чапліним компанії в підтримку відкриття другого фронту. У 1952 році глава ФБР Едгар Гувер домігся заборони для Чапліна на в'їзд в США, після того як той відправився в Європу для підтримки фільму «Вогні рампи». В результаті Чарлі став жити в Швейцарії, де став складати музику до своїх німих фільмів. У 1964 році Чаплін видав свої мемуари, за якими 1992 році був знятий фільм «Чаплін». Останнім фільмом стала в 1967 році стрічка «Графиня з Гонконгу». У 1972 році відбувся останній короткий візит Чапліна в США для отримання премії «Оскар». А в тому 1975 Чарлі був присвячений королевою Єлизаветою II в лицарі. Чарлі Чаплін помер в своєму будинку в Швейцарії 25 грудня 1977 року у сні у віці вісімдесяти восьми років.





Одного разу Чарлі Чаплін написав листа своїй дочці. Щиро захоплююся цією людиною.
"Придивися до людей! Дивись на вдів і сиріт! І хоча б один раз в день говори собі:«Я така ж, як вони ». Так, ти одна з них, дівчинко! Більш того. Мистецтво, перш ніж дати людині крила, щоб вона могла злетіти вгору, зазвичай ламає йому ноги. І якщо настане день, коли ти відчуєш себе вище публіки, відразу ж кидай сцену.


І пам'ятай: в нашій родині не було такого грубіяна, котрий вилаяв би візника або насміхався над убогим, що сидить на березі Сени.
Я помру, але ти будеш жити. Я хочу, щоб ти ніколи не знала бідності. З цим листом посилаю чекову книжку, щоб ти могла витрачати, скільки забажаєш. Але коли витратиш два франка, не забудь нагадати собі, що третя монета - не твоя. Вона повинна належати незнайомцю, котрий її потребує. А такого ти легко зможеш знайти. Варто тільки захотіти побачити їх.
Я говорю з тобою про гроші, бо пізнав їх диявольську силу. Я чимало провів часу в цирку. І завжди дуже хвилювався за канатоходців. Але мушу сказати тобі, що люди частіше падають на твердій землі, ніж канатохідці з ненадійно каната.



Може бути, в один з званих вечорів тебе засліпить блиск якого-небудь діаманта. В цей же момент він стане для тебе небезпечним канатом, і падіння для тебе неминуче.
Не продавай свого серця за золото і коштовності. Знай, що найбільший діамант - це сонце. На щастя, воно виблискує для всіх".

Немає коментарів:

Дописати коментар