понеділок, 15 червня 2020 р.

Дев'ять фактів, які змінюють уявлення про митця Егон Шиле


Відомий своїми зухвалими картинами і страдницькими автопортретами, художник Егон Шиле залишається досить суперечливою фігурою в історії мистецтва через майже порнографічних малюнків. До вашої уваги - кілька фактів про цю людину і творця.
«Я не заперечую, що малював і писав акварелі еротичного змісту. Але це завжди були твори мистецтва. Чи є хоч один художник, який не робив еротичні роботи? », Питав Егон Шиле в своєму щоденнику.









1. Шиле був наймолодшим студентом віденської Академії мистецтв

На початку навчання йому було всього 16 років. Він не отримав диплом, тому що через три роки кинув школу, незадоволений консервативними методами навчання. Разом з кількома однокурсниками Шиле заснував товариство під назвою «Група нового мистецтва» (Neuekunstgruppe). Провівши кілька персональних виставок, зустрів критика і письменника Артура Реслера (Arthur Roessler), який представив художника крупним колекціонерам і меценатам.

2. Його перша любов була нещасною

 Першою з відомих любовей Шиле була дочка вчителя Маргарита Партонек (Margarete Partonek), що жила по сусідству. Хоча про неї відомо небагато, схоже, його почуття до неї не були повністю без відповіді. Як повідомляє The Guardian, Маргарита зберігала шість листів художника і некролог. В одному з послань йдеться, що він віддасть «свою праву руку мистецтву», але «обидві руки - найгарнішою з дівчат».

3. Йому допомагав Густав КлімтСтарійшина Віденського сецессиона був наставником Егона Шиле, незважаючи на те, що за тим закріпилася погана слава. Густав Клімт (на фото зліва) ввів молодого художника в «Віденські майстерні» (Wiener Werkstätte) - об'єднання архітекторів, живописців, ремісників і комерсантів, засноване сецессіоністів Йозефом Хоффманном і Коломаном Мозером. Клімт також представляв Шиле замовникам і сам купував його малюнки. Знайомив і з моделями. Історія з однією з них свого часу наробила галасу ...



4. Він був заарештований за звинуваченням у «викраденні і розбещенні» неповнолітньої
Шиле зустрів свою музу Валері (Валлі) Нойцель в 1911 році. У пошуках натхнення вони переїхали в місто Нойленгбах на захід від Відня. За збігом обставин його студія стала місцем збору для малолітніх правопорушників. Згодом з художника зняли звинувачення в спокушанні дівчинки, але він провів 24 дні за гратами за злочин проти моральності через своїх відвертих малюнків. Шиле був глибоко травмований, і після цього випадку діти рідко з'являлися на його роботах.

5. Його найдорожчою роботою, проданої з молотка, став пейзаж

Згідно з даними Sotheby's, найдорожчою роботою Егона Шиле, виставленої на аукціон, є пейзаж «Будинку з строкатим білизною» (Häuser mit bunter Wäsche), написаний в 1914 році маслом на полотні. На розпродажі імпресіоністів і мистецтва періоду модерну в Лондоні 22 червня 2011 за нього віддали майже $ 40 млн. Картина була продана, щоб музей Леопольда зміг возз'єднати два полотна, які ви бачите вище: «Автопортрет» Шиле і написаний ним портрет Валлі Нойцель.



6. Через чотири дні після весілля Шіле закликали в армію
Шиле побачив Едіт Хармс з вікна свого будинку у віденському передмісті Гітцінг. Він вирішив одружитися з нею, оскільки її соціальне становище було більш прийнятним, ніж у його коханки Валлі Нойцель - моделі і колишньої повії.

Валлі Нойцель був запропонований компроміс: Шиле документально запевнив, що вони будуть відпочивати щоліта без Едіт. Втім, Валлі відмовилася - і вони більше не бачилися. На початку Першої світової війни, в 1915 році, Едіт і Егон одружилися.



 7. Під час війни він малював, охороняючи російських військовополонених
Служба в армії для Шіле була досить легкою, він ніколи не брав участі в боях. У художника була можливість малювати, коли він охороняв російські військовополонених і ніс вартову службу. До 1917 року він повністю зосередився на своїй творчій кар'єрі в Відні. За цей час Шіле створив безліч робіт і брав участь в 49-й виставці Сецессиона в австрійській столиці.



8. Шиле був не тільки художником, але й поетом
У квітні 1918 року, незадовго до смерті, Шиле написав: «... Я вважаю, що кожен художник повинен бути поетом». Його літературні твори були такими ж яскравими, своєрідними і експресивними, як і картини. Збірка віршів Шиле, що вийшов недавно у Великобританії, супроводжується малюнком автора.



 
АВТОПОРТРЕТ
Я для себя и того, для которого
голодное пьянство во имя
свободы со мной есть всё,
и также для каждого, потому что каждого
я люблю. — Люблю.
Я среди благороднейших,
самых благородных,
и тех, кто расплачивается,
расплачивается больше всех.
Я человек, я люблю
смерть и люблю
жизнь.

Эгон Шиле, 1910

 * Наведені переклади віршів Егона Шиле, виконані Оленою Зінскі



9. Шиле помер у віці всього 28 років
У 1918 році іспанський грип поширився по Австрії, як лісова пожежа. Місцеві газети повідомили про дві тисячі двісті смертях за тиждень. Едіт померла, будучи на шостому місяці вагітності, а Шіле пішов за нею три дні потому.
«Його лаконічний стиль говорити афоризмами в поєднанні з його поглядом справляли враження глибокого внутрішнього благородства, яке здавалося більш переконливим, тому що це було очевидно природно і жодним чином не симулювати», - писав про Егон Шиле його друг і покровитель Артур Реслер.

 
ПРОСЁЛОЧНАЯ ДОРОГА
Все высокие деревья шли
вдоль дороги. В них
щебетали трепетные птицы. — Большими
шагами и с красными злыми глазами
я двигался по мокрой земле.

Эгон Шиле, 1910

Немає коментарів:

Дописати коментар