четвер, 9 квітня 2020 р.

Сьогодні День народження Левка Дутковського! Шлемо щирі вітання!


Левко Дутківський відомий український композитор, режисер, педагог.


 Народився 9 квітня 1943 р. в смт. Кути, Ів-Франківської області
В 1963р.- закінчив Мукачівське музпедучилище за спеціальністю вчитель музики і співів.

 В 1977р.- закінчив Київський державний інститут культури ім. О. Е. Корнійчука, (спеціалізація режисура масових видовищ).
В 1966 р. на Буковині у м.Вижниця Л. Дутківський створив біг-біт групу “Смерічка”, яка вперше використавши електроінструменти, стала одним із перших ВІА в колишньому СРСР.


Для ансамблю Л. Дутківський написав і аранжирував пісні “Сніжинки падають”(1966), “Бажання”(1967) “У карпатах ходить осінь”(1968) на сл. А.Фартушняка, рок-композицію “Черемоше сивий”(1969) на сл. М. Негоди, блюз-балладу “Скрипка без струн” (1971) на сл. А. Драгомирецького та ін. Ці твори з елементами рок, поп музики, джазу та україського фольклору визначили творчий напрямок“Смерічки”, що дали укр. естрадній пісні в 60-70 роки нову музичну хвилю. Звичайно, (як писав доктор історичних наук , професор Чернівецького університету П. Брицький) це була велика праця, що грунтувалась на інтузіазмі, як учасників “Смерічки”, так і керівника Л. Дутківського , який з нуля навчав грати на музичних інструментах переважну більшість музикантів, розписував і розучував з ними партитури пісень, вчив співати, працюючи над вокальною манерою. В той час “Смерічку” легко можна було впізнати без оголошення по радіо і телебаченню. Ансамбль зі своєю оригінальною манерою виконання яскраво вирізнявся серед інших подібних колективів в Україні, які робили спроби копіювати “Смерічку”. (* Брицький П. “Левко Дутковський – творець “ Смерічки”/, Буковинський журнал.Чернівці-2003.-№ 3-4. С-252;)


Своєрідний музичний стиль і манера виконання ансамблю полонили тоді і юного Володимира Івасюка. Свої перші твори Івасюк приніс Дутківському, які завдяки ансамблю “Смерічки” стали популярні у світі. Керований Л. Дутківським колектив здобув лауреатські перемоги з піснями “Червона рута“ і “Водограй” на Всесоюзних телеконкурсах “Пісня-71”, “Пісня-72”. А у 1972 р. ансамбль “Смерічка” з піснею Л. Дутківського “Горянка” на сл. Д. Леонюка у м. Москві став лауреатом телеконкурсу “Алло ми шукаємо таланти”...


3 1973 р. Дутківський разом з “Смерічкою” працює в Чернівецькій облфілармонії і гастролює майже по всіх республіках тодішнього СРСР та за кордоном (1973-1982). Ним написано понад 100 музичних творів, які стали надбанням україн. естрадного мистецтва і увійшли до репертуару видатних, популярних співаків та колективів. Пісні Л. Дутківського записано Московською фірмою “Мелодія” на 14 платівках (1970-1991), Канадської фірми “Евшан” (1979) та ін., надруковані в багатьох збірках, звучать у телефільмах” Червона рута”-(Укртелефільм, 1971р.), “Співає “Смерічка” п/к Л. Дутківського”- (Таллінфільм, 1975р.), та ін.


Завдяки Л. Дутківському, та керованого ним ансамблю “Смерічка” починався професійний злет і популярність солістів “Смерічки” Н. Яремчука і В. Зінкевича, композитора В. Івасюка, співаків: С.Ротару, Л. Артеменко, І. Бобула , П. Дворького , та ін.

Л. Дутківський – лауреат Всеукраїнських фестивалів як композитор (1988р., 1997р., 1998р., 2001р.) – Переможець фестивалю “ Шлягери ХХ століття” за народне визнання пісні “Якщо любиш кохай” на вірші М. Ткача (2000) у м. Києві. В 1997 році Л. Дутківський став володарем Гран- прі Президента України за власні вірші та музику рок-кантати “Діва Марія храни нам Україну”.

В 1996р. заснував і провів як режисер та сценарист Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні ім. Н. Яремчука у м. Вижниця. Л. Дутківський постійно працює з обдарованою молоддю, та є головою і членом журі престижних пісенних фестивалів. Очолює на громадських засадах обласний благодійний фонд ім. Н. Яремчука.

Л. Дутківському присвоєні почесні звання: 1981 р. - заслужений артист України: 1997р. - народний артист України. В 1994 р. присвоєнно звання " Почесного громадянина м. Вижниці” . В 1997 р. за заслуги перед Україною нагороджений Українською стрілецькою громадою Канади “Лицарським Хрестом Заслуги”. У 2000 р. занесений на “ Алею Зірок” м. Чернівці.

Одержимий творчою роботою Л Дутківський вкладає безцінний внесок у збереження традицій української національної культури, розвитку есрадної пісні.

Немає коментарів:

Дописати коментар