вівторок, 7 квітня 2020 р.

7 квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці

День Благовіщення - це свято, в який ми згадуємо, як архангел Гавриїл з'явився Діві Марії і приніс Їй звістка про те, що через Неї народиться в світ Спаситель - Ісус Христос. Про сенсі свята і традиції читайте в матеріалі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, підготовленого спільно з редакцією сайту «Фома в Україні».

Благовіщення Пресвятої Богородиці означає «радісна звістка, повідомлена Пресвятої Богородиці».

Слово «Благовіщення» - це буквальний переклад з грецької мови слова «Εὐαγγελισμός» - Еваглеліе, Блага звістка. Саме так називаються перші чотири книги Нового Заповіту, найважливіші книги Біблії. Пророцтво про народження Спасителя світу відбулося як легкий подув вітру, непомітно для всього світу. Схиляючись перед силою віри Божої Матері і Її повною довірою Богові, Церква вшановує Діву Марію першість честі серед усіх коли-небудь народжених людей.

Благовіщення - центральна подія всій Священній історії, воно знаходиться рівно посередині між Старим і Новим Заповітом. Заповіт з Авраамом почався з сумніви його літній дружини Сари в своїй здатності стати матір'ю, родоначальницею Богообраного народу. Новий Завіт став можливий завдяки чистій вірі Діви Марії в одкровення про надприродне народження Її майбутнього Сина - Спасителя всього людства (Лк. 1: 26-38).

Так свято стали називати не відразу, до VII століття у християн в Греції було кілька варіантів назви. Наприклад, «день вітання», «сповіщення», «день Благовіщення», «Радуйся, Благодатна».

Благовіщення святкується рівно за дев'ять місяців до Різдва Христового - 7 квітня за новим стилем. За вченням Церкви, людина з'являється на світ в момент зачаття в утробі матері, а не в момент його народження.

У цього свята незмінне положення в церковному календарі, він відноситься до числа дванадесятих свят, а конкретніше - Богородичних, тобто присвячених подіям життя Пресвятої Діви Марії.
Історія Благовіщення

Події свята Благовіщення описані тільки в одному з чотирьох Євангелій - Євангелії від Луки. Апостол описує, як через півроку після того, як праведна Єлизавета зачала святого Іоанна Предтечу, Архангел Гавриїл з'явився Діві Марії. Сталося це в Назареті, маленькому містечку на півночі Ізраїлю. Божий посланник сповістив майбутньої Богородиці щасливу новину - саме через неї в світ прийде Ісус Христос, Месія, якого народ Ізраїлю чекав не одну сотню років, про який писали пророки.

Марія прийняла слова Божого вісника з сумнівом і страхом, тому що була дівою, тобто незайманою, і не розуміла, як можна їй народити? Дівчина походила з династії царя Давида і була сиротою. За іудейської традиції її заручили літньому вдівця Йосипу: доброчесного жінці заборонено було залишатися самотньою.

Марія запитала Гавриїла: «Як же станеться це, коли мужа не знаю?». І отримала відповідь: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе». Слова Марії, звернені до Архангела, були виконані смирення перед волею Господа: «Се ж Господня раба нехай буде мені згідно з словом твоїм ».











                                                    Благовіщення. Ікона Андрія Рубльова. 1405 р

«Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою, благословенна Ти між жонами, і благословенний Плід утроби твоєї, яко Спаса народила еси душ наших», - слова цієї однієї з найвідоміших і улюблених молитов Церкви, звернених до Пресвятої Богородиці, майже буквально повторюють обітницю Діві Марії, вимовлене архангелом Гавриїлом: Ангел, увійшовши до Неї, сказав: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою; Ти благословенна між жонами »(Лк. 1:28).

Благовіщення стало початком виконання Божественного обіцянки занепалого людству в особі Адама і Єви про те, що їх нащадок, буквально, «насіння жінки» (Бут. 3:15) знищить, спокусившись їх змія (диявола). «Сім'я дружини» - це образ без чоловіка зачаття Христа, народженого від Діви Марії.

«Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім'я йому: Еммануїл», - рядки найважливішого старозавітного пророцтва про народження Спасителя від непорочної Діви (Іс. 7:14). Воно було вимовлено Ісаєю за сім століть до Різдва Христового. Ім'я Еммануїл буквально означає «з нами Бог», тому воно іноді зустрічається на іконах над зображенням немовляти-Христа.

                                             Храм Благовіщення в Назареті

Назарет - маленьке містечко на півночі Ізраїлю, в історичній області Галілея. В Назареті існує два древніх храму, присвячених Благовіщення. Один - католицький. Це Базиліка Благовіщення, побудована над гротом Благовіщення. Там в новозавітні часи стояв будинок Діви Марії і Йосипа Обручника. Другий храм - православний. Це церква Архангела Гавриїла і Святого джерела над джерелом Пресвятої Богородиці. На цьому місці, за переказами (яке не знаходить підтвердження в канонічних Євангеліях), Архангел з'явився Богородиці в перший раз.

Перший храм на місці джерела Діви Марії був заснований в IV столітті, під час правління імператора Костянтина.
Церква не раз піддавалася нападу сарацинів, кочових розбійників, які приходили від кордонів Сирії. У 1102-1103 роках сарацини спустошили Назарет, а храм зруйнували. Джерело Діви Марії був оточений тільки колонами і плитами. Ігумен Данило, російський паломник, який посетівл Ізраїль в 1106 році, пише про «круглої церкви» на місці джерела, прикрашеної колонами і мармуром.
 Сучасна церква, в яку приїжджають православні паломники з усього світу, була побудована в 1750 році. Росія теж допомагала в її будівництві, причому чималі кошти.

Сам джерело Пресвятої Богородиці розташований в глибині церкви, в окремому притворі з влаштованим над ним престолом. Трохи вище істочнікоа знаходиться ікона «Благовіщення у криниці».

У другій половині XIX століття храм прийшов в запустіння. Тільки до кінця дев'ятнадцятого століття Імператорське Православне Палестинське Суспільство допомогло зібрати для нього гроші на ремонт і реставрацію.

Зараз православна церква Архангела Гавриїла і Святого джерела - це парафіяльний храм православної арабської громади Назарета. Вона відноситься до Назаретської митрополії Єрусалимської Православної Церкви Грецької Патріархії.


 Грот Благовіщення в Назареті

Святе сімейство - Діва Марія і Йосип Обручник - жило в невеликому ізраїльському містечку Назареті. Над місцем, де, за переказами, був розташований їхній будинок, зараз стоїть великий католицький собор - Базиліка Благовіщення. Базиліка так називатися, бо, згідно з Євангелієм від Луки, саме в будинку Йосипа Марії явився Архангел Гавриїл. Він приніс їй благу вість від Господа: «ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престол Давида, його батька, І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця ».



      
                                                        Грот в Базиліка Благовіщення

Базиліка Благовіщення в її сучасному вигляді була побудована в 1969 році. Вона складається з двох рівнів, нижній рівень включає в себе Грот Благовіщення - той самий древній будинок Йосипа.

Першу церкву на місці Грота звели під час правління Костянтина Великого і його матері Олени. Имено свята рівноапостольна Олена побудувала по всьому Ізраїлю церкви, присвячені головним новозавітним події. Церква Благовіщення в Назареті, Базиліку Різдва Христового у Віфлеємі, Храмом Гробу Господнього в Єрусалимі.

У Базиліка Благовіщення була непроста доля. У VII столітті її повністю зруйнували мусульмани. Другу церкву на місці Грота побудували в епоху хрестоносців, в 1102 році. З XIII століття вона була під піклуванням ченців недавно створеного францисканського ордена. Але це, друге, будівля, теж було знищено - під час взяття Назарета мусульманами в 1260 році.

Тільки через кілька століть, в 1620-му, друзский емір Фахр ад-Дін II дозволив францисканским монахам повернутися в Назарет. Спочатку вони зробили над гротом невелике святилище, а в 1877 році церква була збільшена і перебудована. У 1954 році будівлю розібрали, і до 1969 му на його місці з'явилася Базиліка Благовіщення, який паломники знають її зараз. Спроектував її італійський архітектор Джованні Муціо.Базіліка належить до латинського Патріархату Єрусалима, її продовжує опікуватися чернечий Орден францисканців.



Іконографія
Благовіщення - одне з найбільш улюблених сюжетів в іконопису. Як він зображувався в пізньої античності і в середні віки?

На іконі Благовіщення зображується явище архангела Гавриїла Діві Марії, видиме здивування Якої показано в поєднанні з глибоким смиренням перед всемогутністю Бога. Над архангелом і Марією розташовується особлива форма німба - мандорла, яка символізує Божественне явище і зачаття Христа. Червона нитка в руках Марії - це пряжа, якої, за церковним переданням, Вона займалася в цей великий для всієї Церкви день. Архангел Гавриїл на іконах часто зображується з тростиною як подорожній і посланник, зі свічкою або дзеркалом - як вісник таємниць. Також він може тримати лілію (символ благословення, даного Богом Діві Марії). Архангел Гавриїл неодноразово згадується в Старому Завіті, шанується в іудаїзмі і в ісламі.

Прийнято вважати, що одне з найдавніших зображень Благовіщення зустрічається в катакомбах Прісцилли (III століття). По крайней мере, багато дослідників бачать в сцені, де перед сидить жінкою в туніці варто юнак в римському вбранні - саме сцену Благовіщення.

Базиліка Санта Марія Маджоре в Римі присвячена Богородиці і побудована після того, як Ефеський собор 431 року засудив єресь Несторія, який відмовляється визнавати Діву Марію Матір'ю Божою. Звідси - прагнення прославити Богородицю, яка постає в мозаїці в сцені Благовіщення як Цариця Небесна, урочисто сидить на престолі в оточенні ангелів в розкішному золотом царській одежі, на шиї - намисто з перлів.

Зверху до Неї злітає Святий Дух у вигляді голуба.


Традиції

Традиція випускати на Благовіщення білих голубів сходить до народної традиції зустрічі весни. Як і багато інших, ця традиція «воцерковити». З Євангелія ми дізнаємося, що Святий Дух зійшов на Господа під час Його хрещення в річці Йордан у вигляді голуба. Непорочне зачаття Дівою Марією Ісуса Христа архангел Гавриїл також пояснює зішестям на неї Духа Святого: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе» (Лк. 1:35). З цього злиття народного звичаю, водохресного образу Святого Духа і євангельських слів і з'явилася сучасна традиція. Широко поширена думка, що заради цього красивого обряду відловлюють диких голубів або випускають на волю слабких особин. Але насправді це не так. Як правило, птахів надають спортсмени-голубівники. Злетівши в небо і покружлявши над храмом, голуби збираються в зграю і повертаються до свого розплідник.

Тропар свята:

Сьогодні спасіння нашого початок і від віку таїнства явлення: Син Божий сином Діви, і Гавриїл благодать благовістить. Тому і ми з ним до Богородиці заволав: Радій, Благодатна, Господь з Тобою.

Кондак свята:

Взбранной Воєводі переможна, яко ізбавльшеся від злих, подячна взиваємо Ти, раби Твої, Богородице, але, яко імущих державу непереможну, від всяких нас бід свободи, щоб ми взивали до Тебе: радуйся, невісто Неневестная.

величання:
Архангельський глас взиваємо до Тебе, Чиста: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335
Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335
Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335
Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335
Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335
Християни кожного року 7 квітня відзначають велике релігійне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього дня Діва Марія дізналася про зачаття і народження нею Ісуса Христа.
7 квітня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс благу вість про те, що вона стане Матір’ю Божого Сина. Архангел Гавриїл промовив слова: "Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!" Діва Марія покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина.

https://24tv.ua/lifestyle/blagovishhennya_2020_prikmeti_shho_mozhna_ta_ne_mozhna_robiti_n1311335

Немає коментарів:

Дописати коментар