пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Пам'ять. Пам'ятки. Пам'ятники.

 До  Дня пам'яток історії та культури.
Міжнародного дня  пам'ятників та визначних місць


    Шановне панство!  Вже близько 10-ти років 18 квітня беру посильну участь у відзначенні фахівців пам'яткоохоронної сфери краю.  Вона (моя участь) завжди  різна. Було: презентація настаріших книг бібліотеки, прижиттєвих видань Кобилянської, найцікавіших видань з архітектури,  паркобудування,  видання про "золоту підкову" Львівщини,  фахове законодавство та безліч іншого.
 В минулому році презентували в бібліотеці проект "Збережемо скарби разом" та попроектний альбом наших сусідів - франківчан, завдячуючи керівнику проекту Валерію Твердохлібу. 


























В день їх професійного свята у відділі мистецтв завжди шумно, гамірно, багатолюдно і трохи святково!  В цей день з районів Буковини з'їжджаються фахівці галузі для "звітів-виправдань", традиційних державних вітань-грамотувань,  спілкування-обговорення про наболіле, але, в першу чергу, для обміну досвідом, тому що на думці Микола Чернишевський "Що робити?". 

 А робити дуже треба. Це зрозуміло навіть такій невігласці  роботи галузі, як я. Адже  Буковина, як і вся  Україна має  багатовікову історію та культуру. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки - перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. З усіх куточків земної кулі приїжджають сюди туристи, щоб побачити наші безцінні скарби.


    Українська земля славиться природною красою - Карпатськими горами і лісами, Шацькими озерами, мальовничими кримськими пейзажами, сольовими печерами та озерами, відомими своїми лікувальними властивостями. Безперечно, у кожній країні є свої перлини. Ніхто не відмовляє вас їздити в Туреччину, Єгипет та інші країни. Україна сповнена своїми дивами. Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо для себе багато нового та цікавого.
Археологічна знахідка найстарішої кам'яниці на Буковині
  Тому завжди так важко чути-думати про такі великі ризики втрат та здійснених втрат на буковинській землі -  матеріальні і нематеріальні пам'ятки зникають з нашого життя та навіть з нашої пам'яті. 
У фахівців багато роботи-турботи -  всього не перерахувати - фахових проблем в законодавстві України, а зараз із "Земельним законом"  не віщую нічого, але...  та безліч  дрібніших та ще більш глобальних питань.
 У мене є тільки одне розуміння - усвідомлення важливості  збереження та  потреби особливої державної підтримки галузі і не тільки шаленими грошовими інвестиціями , а і підготовці кваліфікованих професійних кадрів та " втримання" молодих фахівців на місцях. 
 Тому на щорічних зустрічах тільки "трохи святково"!
 Цьогоріч в нас було запланована мистецький консалтинг-зустріч з спеціалістами галузі - людьми, що працюють-борються. Карантинні обмеження, але ми зустрінемось за кращих часів.
Сорочці більше 100-а років
 Цьогоріч ми всі свої літні вакації проведемо в Україні.  Це теж може бути дуже цікаво, комфортно та незабутньо. Маю такий досвід.
 Тож раджу найкращі та найцікавіші місця України.
 Матеріали їз мережі інтернет.Спеціально залишаю вам активні ссилки. Насолоджуймося літом вдома, в Україні! 
 І пісня, як нематеріальна пам'ятка, вам до настрою!



Визначні пам'ятки Волинської області:
Визначні пам'ятки Дніпропетровської області:
Визначні пам'ятки Запорізької області:
Визначні пам'ятки Кіровоградської області:
Визначні пам'ятки Луганської області:
Визначні пам'ятки Миколаївської області:
Визначні пам'ятки Сумської області:
Визначні пам'ятки Тернопільської області:
Визначні пам'ятки Херсонської області:

Немає коментарів:

Дописати коментар