четвер, 19 квітня 2018 р.

PinchukArtCentre 2018

Спокуслива художня мова та витончені форми. Оголошено переможців премії 

 502 1коментувати
le+

Анна Звягінцева
Фото: PinchukArtCentre
Анна Звягінцева
Стали відомі переможці загальнонаціональної премії для молодих українських художників віком до 35 років - Премії PinchukArtCentre 2018. Володаркою головної премії 5-го конкурсу стала Анна Звягінцева.
Переможців обрало і оголосило під час церемонії нагородження в Києві міжнародне журі, до складу якого увійшли арт-директор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, художниця Жанна Кадирова, куратор Центру Помпіду Алісія Нок, куратор Віктор Мізіано, куратор Muzeum Sztuki Даніел Музичук.
Звягінцева отримала винагороду 250 000 грн, а також місячну резиденцію у майстерні міжнародно визнаного художника. Крім того, художниця автоматично увійшла до списку номінантів на здобуття всесвітньої премії Future Generation Art Prize 2019.
 
Анна Звягінцева, Пильові окуляри

"Анна Звягінцева привернула до себе увагу журі завдяки її витонченій та точній мові форм. Її поетика дуже дискретно розкриває для глядача політичний вимір, що не був таким явним. Вона визначає малюнок як форму відкритого письма, що виростає в скульптуру і простір. Її метод фіксує рух тіл і у повсякденні віднаходить особисте і колективне. Ми відзначаємо її цілісну практику та змістовний художній потенціал", - зазначило журі.
 
Анна Звягінцева, Знайдені малюнки

Першу спеціальну премію отримав Микола Карабінович. "Журі було вражене видатною роботою Миколи Карабіновича. Ми відзначаємо її мінімалістичне і просте формулювання, що контрастно поєднується з комплексністю історичного і водночас дуже особистого наративу. Це перформативний жест-присвята, що віднайшов втілення у скромному тимчасовому монументі, який захоплює пам’ять репресованих, незалежно від їх етнічної чи національної належності", - зауважили судді.
 
Микола Карабінович. Голос тонкої тиші

Група художників – Ярема Малащук та Роман Хімей – здобула другу спеціальну премію. "Ми відзначаємо спокусливу професійну художню мову фільму Яреми Малащука та Романа Хімея. В ньому показані люди у повсякденних ситуаціях і приділяється особлива увага деталям, плавно спонукаючи глядачів зануритись у захопливий досвід з неочікуваним поворотом, що відряджає їх з реальності до рівня піднесеного", - підкреслило журі.
 
Ярема Малащук та Роман Хімей, На кого ти нас покидаєш, батьку наш?

Троє цих переможців отримують суму в 60 000 грн та місячну міжнародну резиденцію.
Приз громадськості сумою 25 000 грн отримала Аліна Клейтман за роботу Спитай у мами. Переможець у цій номінації був відібраний на основі результатів голосування відвідувачів PinchukArtCentre з 22 лютого до 15 квітня 2018 року.
До шорт-листа, сформованого незалежною відбірковою комісією з більш ніж 650 заявок, увійшли 20 номінантів.

Немає коментарів:

Дописати коментар