пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Картина Модільяні, раніше заборонена цензурою, виставлена ​​на аукціон за рекордну вартість

Картина італійського художника Амедео Модільяні Оголена, що лежить (на лівій стороні) (Nu couché (sur le côté gauche), 1917) виставлена на продаж за рекордну для аукціону Sotheby's вартість - 150 млн доларів.

Картина Модільяні, на якій зображена француженка, що відпочиває, раніше була заборонена цензурою через непристойність. Тепер вона буде виставлена на торгах Impressionist & Modern Art Evening Sale 14 травня, повідомляє CNN.
Минулий рекорд належав картині Пабло Пікассо Алжирські жінки (1955), стартова ціна на яку становила 140 млн доларів і яка була продана за 179 млн. Картина Леонардо да Вінчі Спаситель світу, яка стала найдорожчою в світі після продажу на Christie's в Нью-Йорку в 2017 році за 450 млн доларів, спочатку виставлялася за 100 млн доларів.
Модільяні вперше представив свою серію оголених картин в 1917 році на своїй першій і єдиній виставці - в галереї Berthe Weill в Парижі. За інформацією, виставка була закрита протягом декількох годин після відкриття, тому що поліцейський був ображений надто відвертими зображеннями.
"Ці жінки відверто сексуальні, і це дійсно пов'язано з тим, як жінки турбували суспільство в той час, - говорила раніше куратор останньої ретроспективи Модільяні в Tate Modern Ненсі Іресон. - Ці картини були зроблені під час Першої світової війни, коли все більше жінок працювало, все більше жило незалежно... В цьому дійсно є певна соціальна тривога".
Оголена, що лежить - одна з 22 схожих картин Модільяні (він також намалював 13 менш цінних ню в сидячих позах), і одна з дев'яти що залишилися в приватних руках. Її нинішній власник купив картину за 26,9 млн доларів в 2003 році, але з тих пір ринкова вартість картин художника різко зросла. У 2010 році його робота Оголена, що сидить на дивані(1917) була продана за 69 млн доларів, а всього п'ять років по тому колекціонер Лю Іцянь купив Оголену, що лежить (1917-18) за 170,4 млн, встановивши рекорд для робіт художника.

Немає коментарів:

Дописати коментар