четвер, 19 квітня 2018 р.

Арт-психологія! Цікаве дослідження!

Якщо Мона Ліза вам посміхається - ви щасливі. Вчені дослідили вплив душевного стану на сприйняття шедевра да Вінчі 

 999 1коментувати


 Leonardo da Vinci, Mona Lisa
Leonardo da Vinci, Mona Lisa
Якщо дівчина на всесвітньо відомій картині Мона Ліза Леонардо да Вінчі не виглядає у ваших очах щасливою, це може бути через ваш власний психічний стан, стверджують вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.
"Якщо ви подивитеся на Мону Лізу одразу після гучної сварки з вашим чоловіком, ви побачите [картину] по-іншому, - розповіла один з дослідників Еріка Сигель виданню Daily Mail. - Але якщо ви насолоджуєтеся життям в Луврі, то побачите загадкову посмішку".
Дослідження каліфорнійських вчених засноване на теорії, згідно з якою мозок є прогнозуючим органом, який використовує минулий досвід, щоб зрозуміти, чого очікувати від майбутнього.
В ході експерименту Сигель показала 43 учасникам серію портретів, при цьому зображення для різних очей відрізнялося. Вчені відзначають, що у кожної людини є домінуюче око, тому зображення, показані недомінуючому оку, фіксувалися підсвідомо.
У той час як домінуючому оку показували обличчя з нейтральним виразом, недомінуюче око бачило багато щасливих, сердитих і нейтральних облич. Коли пізніше учасників попросили описати, які обличчя вони бачили, ті з більшою ймовірністю вважали, що нейтральні обличчя були щасливими, якщо бачили усміхнене обличчя недомінуючим оком.
"Ми самі є архітекторами свого досвіду. Наш мозок робить прогнози про те, що очікує побачити і використовує інформацію із зовнішнього світу, щоб оновити свої очікування", - пояснює Сигель.
Ці результати є останніми в області досліджень загадкового виразу Мони Лізи протяго багатьох років. Так, в 2005 році голландські дослідники використовували програмне забезпечення для розпізнавання емоцій і комп'ютерні алгоритми, і визначили, що 83% людей вважають посмішку Мони Лізи щасливою, 9% - такою, що виражає огиду, 6% - страх, по 2% - гнів і щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар