середу, 2 березня 2022 р.

Мотиви козацької анімації Володимра Дахна.

До 24 лютого 2022 року слово патріот було досить популярним у загальному мовному вжитку українців. Ми часто чули його з екранів телевізора, читали на сторінках друкованої преси та  в різних інформаційних месенджерах. Стало модним називати себе патріотом власної країни, навіть до кінця не розуміючи семантики цього слова. Та хто ж такий патріот насправді, кого можна вважати справжнім патріотом?

 Я хочу назвати патріотом  Народного артиста України, Шевченківського лауреата Володимира Дахна, автора мультсерії "Як козаки...", який на  студії "Київнаукфільм" створив 53 анімаційних проєкти.



На мою думку, людині складно розуміти й пояснювати значення таких абстрактних понять як любов, дружба, відданість та патріотизм. Ми не можемо до нього доторкнутися, але можемо відчути всі ці якості в серці своєму. Вони взаємопов'язані, вони виховують нас, роблять нас свідомими  людьми.

 

Перш ніж знайти власне покликання, не один рік Володимир Дахно шукав себе: збирався лікувати людей, прикрашав їхні міста, прагнув чужих дітей зродити щасливими і лише потім зрозумів, що покликання його значно ширше – гуртувати, звеселяти, а головне, окрилювати народ. За кілька десятиліть активного розвитку національної анімації Володимир Дахно збагнув просту річ: у чому полягає дар режисера-аніматора?

В одному інтерв’ю майстер так визначався:

- У вмінні створити образ і побачити його в думці. Це так само, як архітектор, коли креслить план будинку, повинен чітко уявляти всю споруду. Можна бути талановитою людиною, але без особливого бачення мультфільму не створиш. Думка, передусім, повинна унаочнитися в уяві режисера, і тоді, якщо пощастить, вона оживе на екрані, стане зрозумілою глядачеві.

Як великий митець, Володимир Дахно мислив персонажами, які не просто оживають, а оживають і створюють навколо себе власну реальність. Звісно, траплялися винятки, ось візьміть фільм на “козацьку” тему – “Як козак щастя шукав” (1969):

- Це казка, яку ми написали разом з Михайлом  Татарським (український автор, майстер інтермедій для цирку, реприз для клоунів – Олега Попова, Юрія Нікуліна, “Карандаша”, а також сценаріїв мультфільмів для Творчого об'єднання художньої мультиплікації).  Тоді я збагнув, як важко писати казки. Справжня казка повинна бути цікавою, доброю і не без моралі. Цей фільм чомусь увесь час намагалися долучити до “козацької” серії – мабуть, через назву. А може, через те, що я люблю знімати історії про українських козаків". 

А чи не патриотичним є  виготовлення такого анімаційного українського контенту наприкінці 60-х минулого століття? Особисто для мене, патріотично!




 Патріотизм вимірюється любов'ю до батьківщини у найширшому її значенні - це не закінчується лише словами, спілкуванням українською мовою чи жовтоблакитним прапором, не закінчується  перерахуванням коштів на хорошу справу, а продовжується у створенні для юних сердець відповідного освітнього цікавого та зрозумілого продукту.

  А сьогодні, в перші дні березня 2022 року, коли ми згадуємо про художника-мультиплікатора Володимира Дахна,  патріот  - це людина, яка щирими діями, як  на війні, так і в тилу, доводить  свою любов до України. Це людина, яка береже свою культуру, захищає кордони держави в страшні часи військового вторгнення ворога, зберігає суверенітет своєї держави і такою людиною може стати/бути кожен.





 Ми вивчаємо, досліджуємо, творимо та перемагаємо!  Все це задля здорової незалежної і відомої у всьому світі держави.

 Патріоти в Україні були у всі часи її історії і будуть завжди. Вони обороняли  та обороняють свою землю, вони співали та співають українських пісень, виражають думки українського народу та закликають його в поезіях.

Сьогодні патріотизм набув дещо іншого значення. Він вже далеко не тільки у вічливому ставленні,у прибраному за собою смітті, у знаннях основних історичних державотворчих подіях. Він у  практичній допомозі військовим  в гарячих містах України, які боронять нашу незалежність -   він у багаточисельних волонтерських рухах, що допомагають як  на війні, так і в тилу   мирному населенню наших регіонів, він  у мітингах за свободу України в інших країнах світу, він у чітких діях наших партнерів за рубежом, які допомагають всім нам наближати Перемогу!

 Але, патріотизм  і в  прихистку знайомих та незнайомих українців зі сходу, півдня, півночі та центру держави у своїх домівках, у плетінні камуфляжних сіток в бібліотеці, у щоденних розмовах з їх дітками про нашу культуру та історію. Патріотизм у наближенні перемоги різними засобами.

Такі, здавалося б на перший погляд, прості речі, які роблять справжні громадяни своєї країни -   всі вони патріоти.

Отже, патріотизм - він в кожному з нас і саме від нас залежить, якою буде Україна в майбутньому!


Вимикайте світло, вішайте простирадло, будемо сьогодні мультики крутити.

Немає коментарів:

Дописати коментар