середу, 30 березня 2022 р.

630 років від першої письмової згадки про Буковину!

  30 березня 2022 року - 630 років від першої письмової згадки про Буковину!




Землею сизих буків, буковинським краєм, зеленою Буковиною називають цей чарівний куточок України. Закосичена водограєм білопінного Черемошу, бистриною Пруту і тихим плином Дністра, на смерекових вітрах карпатського синьогір’я бринить вона срібною струною.

Кожного, хто загостить сюди, Буковина, наче дівчина – красуня у веселково гаптованій сорочці, зустріне добром і ласкою. І поведе в глибину віків, у правічно слов’янську землю…

Змінилися древні Чернівці – адміністративний, промисловий, науковий та культурний центр області. Поряд з житловими кварталами, сучасними висотними спорудами милують око м’які лінії старовинних будівель, червоні черепичні дахи, пам’ятки історії та архітектури.



Багато славних імен пов’язано з нашим краєм. Тут народжувались чисті джерела правдивого художнього слова “буковинського соловія ” Юрія Федьковича та “гірської горлиці” Ольги Кобилянської, творили письменник Осип Маковей, художники Юстин Пігуляк, Микола Івасюк, письменник та композитор Сидір Воробкевич.

Відвідували наш край Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Ференс Ліст та ще безліч відомих осіб.
Щедра на таланти буковинська земля. В усі часи народ творив та творить свої духовні скарби. І сьогодні зачаровують мелодії Степана Сабадаша, Василя Михайлюка, Володимира Івасюка, Павла Дворського, Левка Дутківського. Знані далеко за межами Буковини наші земляки Дмитро Гнатюк, Михайло Ткач, Назарій Яремчук, Іван Миколайчук, Василь Зінкевич.

Краса природи рідного краю, його духовний світ знаходять своє відображення у творах буковинських живописців, графіків, скульпторів, майстрів декоративно–прикладного мистецтва, музикантів.

З великою приємністю стверджую, що це мистецьке розмаїття достойно представлено у фондах відділу мистецтв Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М.Г.Івасюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар