середу, 16 березня 2022 р.

Портретна спадщина Опанаса Шевчукевича

 17 березня 2022 року виповнюється 120 років від  дня народження Шевчукевича Опанаса Євгеновича -  українського скульптора, художника і літератора (за фахом лікар).

Народився Опанас Шевчукевич 17 березня 1902 р. в с. Виженка Вижницького р-ну Чернівецької області в сім’ї сільського ткача. 

Закінчив Вижницьку гімназію. Спочатку поступив на юридичний факультет Чернівецького університету. 



З 1922 р. переїздить до Берліну, де почав навчання у вищій ветеринарній школі. У 1923 р. вступив на медичний факультет Берлінського університету, згодом перевівся до Фрайбурзького університету.

 В період студіювання медицини, О. Шевчукевич побіжно працював у Німецькій Академії мистецтв в Берліні за рекомендацією німецької художниці-графіка, скульптора Кете Кольвіц. 

У 1927 р. скульптурні роботи Шевчукевича були вперше виставлені в одному із салонів Фрайбурга і дістали позитивні відгуки у пресі. Виставка у Берліні була влаштована через рік. З Берліна вона помандрувала по інших міста Німеччини: Мангейм, Кельн, Дрезден, Пассау, Апенштейн, Мюнхен, та Європи: Відень, Прага, Бухарест, Париж (Лувр), Мадрид, Амстердам, Гаага. 



У 1929 р. О. Шевчукевич успішно закінчив Фрайбурзький університет, захистив дисертацію на ступінь доктора медицини. 

Наприкінці 1931 р. Опанас Євгенович повернувся на Буковину, де почався займатися приватною лікарською практикою. Багато працював як скульптор, часто виступав у пресі з науково-популярними статтями, в яких пропагував народну медицину та природолікування. 

Найвідоміші скульптурні портрети «Жебрак» (1925), К. Кольвіц (1928), М. Івасюк (1957-1958), О. Кобилянська (1962-1963), Т. Шевченко (1963), М. Драгоманов (1970). За свою творчу діяльність О. Шевчукевич створив кілька тисяч різних скульптурних робіт, з яких велика частина - скульптури малого жанру. 

Крім скульптури, Шевчукевич - автор багатьох графічних творів-рисунків та оригінальних кольорових орнаментів.



Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України зберігає особовий фонд Опанаса Шевчукевича. 

До архіву-музею документи фонду були передані особисто фондоутворювачем у 1970-1971 рр. 

Творчі документи представлені фотографіями скульптурних портретів – Автопортрет, Дізько, Мати Катерина, Моя дружина, Учитель Т. Зойт, Хазяйка Кройш, М. Емінеску, М. Івасюк, О. Кобилянська, К. Кольвіц, О. Маковей, М. Марфієвич, Т. Шевченко, Стара єврейка, Міщанка, Хлопчик Фелікс, Безсильна, Радість, Смуток (із циклу людські емоції та почуття), 1970-1971. 

 Фотографії скульптур малого жанру – Горда жінка, Гуцулка, Доярка, Мати з близнюками, Жебрак, Пастух, фігури західноєвропейських монархів і вельмож, чоловічі та жіночі фігури із циклу [В молитві], із циклу [Оголенні], фігури птахів і тварин із циклу «Опанасові звірятка», 1970-1971. 

 Портрет. Заможний селянин, 1939. Карт., графіт. олів. 


 Творча спадщина Опанаса Шевчукевича містить документи літературної діяльності фондоутворювача. Серед них - дослідження і статті Опанаса Шевчукевича: «Природолікування. (Напрямки його в давнині і в сучасному лікуванні)», 1939; «Весняне лікування», «Лікування голодом», «Операція без ножа», «Як виходити з голоду», 1939- 1968., статті з питань охорони здоров’я. ; «Моя улюблена письменниця», «Тарас Шевченко-мій перший учитель», «Улюблений образ буковинської письменниці», 1963, 1964, статті про О. Кобилянську, Т. Шевченка. ; вірші – «Ользі Кобилянській», 1922. Віршприсвята; «Плач Українки».

  Текст романсу на музику Є. Алиськевич. Клавір. Друк. видання з автографом.  Спогади О. Шевчукевича – «Кете Кольвіц в Києві», «Нев’янучі спогади про Ольгу Кобилянську», «Спомини про Кете Кольвіц», 1962-1970. «Моя мати Катерина», автобіографічні спогади, б/д. 

 Листування фондоутворювача складається з двох листів – листа Опанаса Шевчукевича до О. Черкашина, 5 лютого 1957; лист драматурга Г. Гауптмана до О. Шевчукевича, 24 березня 1931.

 Документи до біографії Опанаса Шевчукевича представлені – Автобіографією,  Рекомендацією Г. Колбе Опанасу Шевчукевичу для знайомства і відвідування Г. Гауптмана в Берліні, 1929.

 Каталоги художніх виставок Опанаса Шевчукевича та виставок, в яких він брав участь, 1932-1965. 

Образотворчі документи – індивідуальні фотографії Опанаса Шевчукевича серед своїх скульптурних робіт, 1938-1970. Оригінали, копії. 

 Окремим розділом зберігаються документи дружини фондоутворювача Ольги Іванівни Шевчукевич письменниці, педагога. Творчі документи прозові твори – «Невідоме», 1934. Новела «Двадцять років (Щоденник медсестри Галини)», 1961 Роман-хроніка «Кохання – гроші», 1970. Драма.

  Статті – «Синя чічка»-до 75-річчя від дня смерті М. Емінеску, 1964.  «З вдячністю згадую його…» - про творчість Марка Черемшини, 1964. Автограф.  Автобіографія О.І. Шевчукевич, 1965. 




 Шановні друзі! У фондах відділу мистецтв є друковане видання, що присвячене  творчості буковинського митця Опанаса Шевчукевича. Видруковане у Чернівцях у видавництві "Зелена Буковина", у 2002 році.

 Авторка - мистецтвознавиця, культурна діячка Буковини Тетяна Дугаєва -  написала матеріали на основі дослідження творів, рукописних щоденників скульптора та архівних матеріалів. Особливу увагу приділила мистецьким та світоглядним засадам творчості, проалізувала характерні риси пластичної мови, видрукувала хроніку життя митця. 




В цій книзі вперше систематизовано та публікуються списки 420 скульптурних та графічних робіт майстра, створених ним з 1925 по 1970 роки. Відтворено 120 репродукцій, подано відомості про публіцистичну спадщину скульптора та основну бібліографію за 1918-2002 роки.  

 Запрошуємо до ознайомлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар