понеділок, 28 березня 2022 р.

ДНК української вишивки авангарду

 27 березня 2022 року відбулась зустріч майстрів декоративно-прикладного мистецтва.


До участі запрошено вишивальників, керамістів, гончарів, художників декоративного розпису, дизайнерів прикладних предметів одягу, інтер'єру та ін.

На зустрічі відбулось запрошення/залучення всіх зголосившихся стати частиною проєкту UA HERITAGE, який у цей нелегкий для України час продовжує свою роботу в Чернівцях.

Це стає можливим завдяки ініціації керівниці проєкту Ірині Петренко.




Ми разом маємо можливість перетворитись на потужний культурний фронт!

З початком російського вторгнення команда проєкту UA HERITAGE заявила, що залишається в Україні, та продовжує працювати над наповненням експозиції першого в своєму роді онлайн-музею Української вишивки авангарду. Й наразі готує серію робіт для показу у Польщі та Франції, де їх радо зустрінуть вже у травні.


Наразі в неділю йшлося про створення буковинського осередку потужної команди митців - "Буковинського творчого батальйону", який працюватиме над створенным нових робіт за 100-літніми ескізами, що сприятиме популяризації непересічного й маловідомого явища вишивки авангарду. Але йдеться не лише про вишивку. Сторічні ескізи, створені народними майстрами-новаторами та видатними художниками авангарду на початку 20 століття можуть дивувати, будучи втіленими не лише на полотні, але й інших техніках та матеріалах.
Запрошено ВСІХ бажаючих поповнювати лави нашого культурного фронту!
У єднанні - МИ СИЛА!



🇺🇦
Довідки за телефоном: (0372) 52-67-64
Петренко Ірина (095) 137-44-22 (telegram, viber, whatsapp)
ДОВІДКОВО про онлайн-музей Української вишивки авангарду:
Онлайн-музей «ДНК української вишивки авангарду» є унікальною ініціативою, що має потужну просвітницьку складову і відкриває широкому загалу маловідому сторінку українського спадку. Проєкт підтримано Глобальний договір ООН в Україні, а нашим стратегічним партнером є Національний музей українського народного декоративного мистецтва (Київ).
Феномен вишивки авангарду сформувався на початку ХХ століття - в період небачених творчих експериментів в усіх сферах мистецтв. В епоху руйнування художніх канонів та усталених традицій. Для країн за кордоном наш модерний спадок – це можливість розширити горизонти сприйняття української вишивки. Це шанс переконатись, що сторічні ескізи, створені народними майстрами-новаторами та видатними художниками авангарду, продовжують дивувати, будучи втіленими не лише на полотні, але й інших видах українського декоративного мистецтва.


Окремою родзинкою заходу стала екскурсія галереями Світлиці з унікальними та рідкісними експонатами особистої колекції директора Буковинського центру культури та мистецтва Миколи Шкрібляка.  Учасники екскурсіюї мали змогу чути унікальні історії експонатів  Світлиці від Миколи Миколайовича Шкрібляка. Це було незабутньо!

Немає коментарів:

Дописати коментар