четвер, 21 травня 2020 р.

Всесвітній день вишиванки



ДЕНЬ ВИШИВАНКИ - ДЕНЬ РОДОВОДУ 21 травня 2020 року.


Всесвітній день вишиванки— міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день).
Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

 А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. 

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки.
 Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

У цей день вже традиційно організовують цікаві конкурси у мережі, наприклад, «Найкраща вишиванка» або «Найкраще фото» у вишиванці. Фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а також і українці за кордоном.

Хроніка свята: 2006 - Започаткування свята.  2007 – Свято відзначили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 2008 - Свято розростається на всі навчальні та освітні заклади нашого міста . 

2010 - До участі в акції цього року долучились державні службовці, міський голова Чернівців, викладачі університету та навіть таксисти. Приєднатись до Дня вишитої сорочки ініціатори акції попросили і президента, написавши до нього відкритого листа. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.  

2011 - П'ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням  рекорду Гіннеса за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
2012 - Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Вишиванки найменших розмірів для дівчаток та хлопчиків   створені ГО «Вишиваний дивотвір» та рукодільною мережею «Санта» —спеціалізованими магазинами для рукоділля з майстернями для шиття та світлицею для майстер-класів і творчих зустрічей, а також з салоном виробів ручної роботи. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року. 
2013 - Доба вишиванки. У Чернівцях з нагоди Дня вишиванки вирішили створити наймасовіший “живий” герб України з людей у національному вбранні. На акцію в центрі міста вийшли у вишитих сорочках жителі міста, для яких свято вже стало гарною традицією. Свято розтягнулося на цілу добу та запам'яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться». 2014 - у рамках свята оголошено конкурс на найкраще сімейне, родинне фото у вишиванках. З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. Свято підхопили 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.


 2015 - День вишиванки у 2015 році припав на 21 травня. Організатори закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. 
 До цієї  події також долучився  ГО «Вишиваний дивотвір». Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50 країн світу.  
2016 -  Всесвітній день вишиванки відзначався 19 травня. На цей день та наступні вихідні заходи планувалися в різних містах України і світу, в тому числі в Києві: 1.Одягання у вишиванку пам'ятника Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Захід організовано спільно з ТМ «Фолк Мода».







 2.Лекторій про історію, символіку та регіональні особливості вишитих сорочок. Презентація фотовиставки Дарини Зарайської «Берегині», присвяченої жінкам-волонтеркам. Захід організовано спільно з Центром фольклору та етнографії Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка. 

3.Акція «Народжені у вишиванках». Міністр юстиції Павло Петренко вручав свідоцтва про народження та дарував новонародженим вишиванки (пологовий будинок № 5). 
4. Показ першого повнометражного фільму про вишиті сорочки «Спадок нації». Національний музей історії України (вул. Володимирська,2). 

2017, 2018  та 2019  роки були ознаменовані  веселковими фарбами співпраці із Вижницьким коледжем прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка. В ці роки відділ мистецтв Чернівецької обласної універсальної  наукової бібліотеки ім. М. Івасюка організовував творчі експозиції, презентації, спілкувння із студентами та вчителями коледжу. В ці дні завжди весело та гамірно від творчих ідей, що вирують в  експозиційному залі відділу. Безліч нових ідей народились тут та отримали перші консультативні поради для їх реалізації.

 Цікавим виявився День вишиванки у «Санті» в рамках проєкту «Схід і захід разом». В цей день понад 30 школярів, що прибули на Буковину із сходу України, стали учасниками акції «Виший свій буковинський орнамент». Учасники вишивали пам’ятні   книжкові закладинки, які повезли із собою до своїх міст і сіл на сході нашої держави.  

 Окремим рядком про «Школу буковинської тайстри». Це проєкт   зорганізований ГО «Вишиваний дивотвір» та УКФ. Саме цей проєкт мені особисто подарував відчуття гордості за наших Людей.

 Всі організатори та учасники проєкту -  творчі, талановиті, самобутні володарі столітніх традицій, знань та навиків у мистецтві ткацтва та вишивання. Саме в цьому проєкті дехто з учасників вперше одягали повний буковинській стрій. Їх неймовірні орнаменти, різноманітні техніки вишивання, готові вишиті сорочки, горботки, ткані  аксесуари – тайстри, пояси, тощо -  все це надбання стало доступним для  учасниць, а згодом всій Україні  небайдужих глядачів-спостерігачів проєкту! 

  






В День вишиванки 2020року  відділ мистецтв  у співпраці із ГО"Вишиваний дивотвір" проводить тематичний фотофлешмоб в соціальних мережах.

















День Вишиванки завжди був яскравим, життєдайним та улюбленим святом мільйонів українців.


Щороку цього дня вся Україна, а також кожен куток планети, де живуть українці, перетворювались на фантастичну красу. Згадаймо школярів у вишиванках, підприємства та офіси - океан радісних фото. Згадаймо наших захисників, які одягають вишиті сорочки і вірять, що вони захистять від куль. Згадаймо себе і той піднесений внутрішній стан, коли йдеш вулицею, і тобі посміхаються незнайомі люди лишень тому, що вони теж у вишитих сорочках.

Цього року все буде по-іншому, бо не проводяться масові заходи, а також потрібно дотримуватись всіх медичних рекомендацій на період пандемії. Але українцям в такий кризовий період особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки. Саме тому цьогоріч відбудеться безліч онлайн акцій, де організатори свята  закликають одягнути вишиванки за будь-яких умов: вдома, якщо карантин триватиме, або на роботі в посткарантинний період.


День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Пандемія дала можливість зупинитись та осмислити, що насправді важливо - турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного. 

Організатори свята закликають кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду - не тільки захоплива справа, це - вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Тому розпитуємо у старших родичів про своїх предків, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища, відкриваємо для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів, відшукуємо  у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових - родичів, які насправді були героями свого часу.

Також День Вишиванки - День Родоводу присвячується видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна.

Немає коментарів:

Дописати коментар