пʼятницю, 15 травня 2020 р.

18 травня - Міжнародний день музеїв!


Інформаційний каскад «Музейне сьогодення»
 до Міжнародного дня музеїв

Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.
Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли ХІ генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM) розглянула пропозицію  про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
За словами Жака Перо, президента ICOM, «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».
Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та виховну роботу.
За останні роки в нашому суспільстві відбулися кардинальні зміни, які не могли не відбитися на стані музеїв, розвиткові музейної справи в Україні. Музеї зіткнулися із серйозною конкуренцією з боку засобів масової інформації, а також вимушені були враховувати падіння загальної культури суспільства. В цій ситуації музеї постали перед проблемою пошуку нових, більш різноманітних форм роботи з відвідувачами, не обмежуючись лише лекціями та екскурсіями. Як результат, розроблено та впроваджено в музейну діяльність: багатопрофільні програми «Музей і діти», тематичні вечори з елементами театрального дійства, «Музейні вітальні», музейні свята просто неба, «Ніч в музеї» та інше.
Міжнародна рада музеїв щороку обирає і затверджує тему Міжнародного дня музеїв, яка є основною, і має на меті привернути увагу суспільства. День музеїв  в  2020 році має стати майданчиком для різних поглядів і точок зору, які має строкате суспільство,  та інструментом для подолання упередженості, яку часто воно ж демонструє.
Потенціал музеїв генерувати важливий досвід для людей будь-якого походження є центральним у плані їхнього значення для суспільства. Як агенти змін та інституції яким довіряють, музеї не матимуть іншої можливості як сьогодні, щоб продемонструвати свою актуальність у політичних, соціальних та культурних реаліях сучасності.
Зростаюче суспільне очікування соціальних змін спричинило розмову про потенціал музеїв для соціального блага у вигляді виставок, конференцій, виступів, освітніх програм та ініціатив. Однак залишається багато зробити для подолання свідомого та несвідомого домінування влади, яка може створити розбіжності як між музеями, так і між музеями та їхніми відвідувачами.
Ці розбіжності можуть стосуватися багатьох тем, включаючи етнічну приналежність, стать,  орієнтацію та ідентичність, соціально-економічне походження, рівень освіти, фізичні можливості, політичну приналежність та релігійні переконання.

Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.
Навіть якщо ви вдома на найближчий час, це не причина відмовлятися від походів до музеїв. Так, це можна зробити прямо з дому! Для всіх бажаючих зібрано в одному матеріалі найцікавіші музеї, якими можна погуляти, не встаючи з дивану.
А тепер корисні посилання  на кращі музеї світу!
 Відвідуйте, не виходячи з дому! 

▪️«Ермітаж»  https://bit.ly/3eGhvRk
▪️Arts and Culture  https://bit.ly/2VJfE5P
▪️«Третьяковська галерея»  https://bit.ly/3bwiP7K
▪️Louvre Online Tours  https://bit.ly/2XWvFrJ
▪️Kunsthistorisches Museum  https://bit.ly/2Kog38x
▪️Digital Archives  https://bit.ly/2KkGkEF
▪️«Державний Російський музей»  https://bit.ly/34U8u2A
▪️«Британський музей»  https://bit.ly/3bCmmkZ
▪️The British Museum  https://bit.ly/2Vo8ULx
▪️Museo Del Prado  https://bit.ly/2XNwwLo
▪️Musei Vaticani  https://bit.ly/2KliSHh
▪️The Metropolitan Museum of Art  https://bit.ly/2RVxgKG
▪️MoMA  https://mo.ma/2wZyP30 
▪️Solomon R. Guggenheim Museum  https://bit.ly/3cs2EZ4
▪️Teatre-Museu Dalí  https://bit.ly/3aoVX8A
▪️Smithsonian  https://s.si.edu/2XZec1I
▪️Muzeum Narodowe w Krakowie  https://bit.ly/2yuN9ks
▪️Szépművészeti Múzeum  https://bit.ly/2RRXmhK

У цьому списку зібрані найвеличніші музеї у світі, від історичних до сучасних.

Музеї Європи
Музей Ван Гога, Нідерланди
Музей Ван Гога в Амстердамі розміщує найбільшу колекцію творів  постімпресіоністського майстра. Віртуальна екскурсія музею Ван Гога більше орієнтована на тих, хто знайомий з його роботами, ніж новачків, які прагнуть дізнатися про його техніку та історію. Існує зовнішнє посилання на сторінку музею на YouTube, де викладені відео-пояснення деяких його найвідоміших творів.
Подивитися представленні експозиції можна на https://artsandculture.google.com/partner/guggenheim-bilbao
Музей Ґуґґенгайма (Guggenheim Bilbao), Іспанія
Музей сучасного мистецтва, що містить чи не найбільше зібрання творів іспанських та зарубіжних художників. Місія музею полягає в тому, щоб збирати, зберігати і досліджувати сучасні твори мистецтва і представляти їх в їхньому історичному контексті, пропонуючи аудиторії будь-якого віку і штибу шанс відкрити для себе мистецтво нашого часу. Серед колекцій — оригінали пензля Клімта, Шиле, Пікассо, твори видатних модерністів й експресіоністів. В онлайн-версії — посилання на книги з мистецтва, звідки можна збагатити ерудицію щодо диваків сучасного мистецтва.
Подивитися представленні експозиції можна на https://artsandculture.google.com/partner/guggenheim-bilbao
Бельведере (Belvedere), Австрія 
У Верхньому Бельведері знаходиться вражаюча колекція австрійського мистецтва від середньовіччя до наших днів. В основі творів мистецтва близько 1900 року перебуває найбільша в світі колекція Густава Клімта. Блискучі відблиски — золоті картини Клімта “Поцілунок і Джудіт” і шедеври Шиле і Кокошко. Видатні роботи французьких імпресіоністів і видатна колекція віденських картин Бидермейера – ще одна визначна пам’ятка Верхнього Бельведера.
Подивитися представленні експозиції можна на https://britishmuseum.withgoogle.com/
Музеї Америки
Музей Арочена (Museo Arocena), Мексика
Арочена — це великий і сучасний музей з цікавими залами європейського мистецтва, мистецтва Нової Іспанії і регіональної історії, розташований в трьох історичних будівлях в центрі міста Торреон: стара будівля Казино де ла Лагуна, будівля Arocena і будівля Russek, колишній китайський банк. Музей був заснований на колекції з більш ніж 3000 творів мистецтва віце-короля, Європи і Мексики, які були придбані за останні сто років сім’єю Арочена і її нащадками.
Подивитися представленні експозиції можна на https://britishmuseum.withgoogle.com/
Museu Imperial, Бразилія
Імператорський палац у Петрополісі був одним з будинків бразильської імператорської сім’ї. Побудований на приватні кошти Імператора в період 1845-1862 рр. Комплекс був збагачений протягом 1850-х років садом, спроектованим і виконаним ландшафтним архітектором Жаном-Батистом Біно під керівництвом молодого імператора. Як музей Імператорський палац був відкритий 16 березня 1943 року зі значною колекцією предметів, що відносяться до бразильського імперського періоду. За останні сім десятиліть тут зібрано майже 300 тисяч документів, книг і предметів.
Подивитися представленні експозиції можна на https://britishmuseum.withgoogle.com/

Ньюфілдс (Indianapolis Museum of Art at Newfields), США

Newfields пропонує динамічний досвід поєднання мистецтва і природи для гостей будь-якого віку. Культурний кампус площею 152 акра включає художні галереї, пишні сади, історичний будинок, місця для виступів, природний заповідник і парк скульптур, також є домом для Музею мистецтв Індіанаполіса, який знаходиться серед десяти найбільших і десяти найстаріших музеїв загального мистецтва в країні.
Подивитися представленні експозиції можна на https://britishmuseum.withgoogle.com/
Музей сучасного мистецтва (MoMA), США
MoMA був першим у світі музеєм, присвяченим сучасній ері. Сьогодні багата і різноманітна колекція MoMA пропонує панорамний огляд сучасного мистецтва, від інноваційного європейського живопису і скульптури 1880-х років до сучасного кіно, дизайну і виконавського мистецтва. З первинного подарунка, що складається з восьми гравюр і одного малюнка, колекція виросла до 150 000 картин, скульптур, малюнків, гравюр, фотографій, архітектурних моделей і малюнків, а також предметів дизайну; приблизно 22 000 фільмів і чотири мільйони фільмів; а в його бібліотеці і архіві — понад 300 000 книг, книг художників і періодичних видань, а також великі індивідуальні файли більш ніж 70 000 художників. 
Подивитися представленні експозиції можна на https://artsandculture.google.com/exhibit/sophie-taeuber-arp/swKioHNhYqZoLw 

Немає коментарів:

Дописати коментар