понеділок, 11 березня 2024 р.

Рух за музичну самоідентичність. Бедржих Сметана

Чешский композитор Бедржих Сметана  народився 2 березня 1824 в містечку Літомпиль, розташованому на схід від Праги, був одинадцятою дитиною в сім'ї пивовара Франтішека  Сметани.




Рано прокинувся  музичний дар: шести років хлопчик виступив як піаніст у публічному концерті,  а до восьмирічного віку відносяться його перші композиторські досліди.

Бедржих Сметена самостійно опанував музичні знання. Лише двадцятирічним юнаком він розпочав систематичні заняття під керівництвом видатного чеського музиканта-педагога Йозефа Прокша, у якого він брав уроки протягом кількох років.


Захоплено привітав молодий музикант революцію 1848 року. У дні празького повстання він бере участь у барикадних боях, пише марші для революційної національної гвардії, створює «Урочисту увертюру», присвячену народній перемозі, та хорову «Пісню свободи». Після поразки революції композитор емігрував до Швеції, де провів п'ять років.



Повернувшись на батьківщину, Сметана стає на чолі прогресивного національного руху в галузі музичного мистецтва — організує хорове суспільство («Дієслово Празький»), бере участь у створенні клубу музикантів («Умілецька бесіда») та національного оперного театру. 1866 року з'являється перша з його восьми опер і, водночас, перша чеська класична опера — «Бранденбуржці в Чехії». Написана на сюжет, що відноситься до далекого історичного минулого, вона перейнята ідеями народно-визвольної боротьби та національного відродження.


Того ж року під керуванням автора вперше прозвучала знаменита «Продана наречена». Яскраво народний твір, напоєний чудовими самобутніми мелодіями, що іскряться веселощами, радістю, суто народним серцевим гумором — «Продана наречена» заклала міцну основу чеського реалістичного оперного мистецтва. У 1870 р. "Продана наречена" була поставлена в Петербурзі на сцені Маріїнського театру. За радянських часів вона увійшла до репертуару Ленінградського Малого та Київського оперних театрів (з 1937 р.).




У 1948 р. оперу поставив філію Великого театру СРСР та оперну студію Московської консерваторії. З опер, що послідували за нею, Сметани найбільш відомі «Далібор» — патріотична музична трагедія на сюжет народного переказу — і «Лібуші», також на легендарний сюжет, що оспівує могутність і славу чеського народу.


У віці 50 років Сметана повністю втратив слух. Це нещастя, особливо жорстоке для музиканта, не зламало духа мужнього композитора. Подібно до Бетховена, Сметана, незважаючи на глухоту, продовжує творити і створює твори, натхненні світлим, глибоким оптимізмом. У цей період їм написано натхненний цикл симфонічних поем «Моя батьківщина», що малює красу та велич рідної країни; чудовий струнний квартет «З мого життя»; чарівні «Чеські танці» для фортепіано та ряд інших творів.


Спадщина Сметани – відображає глибоку внутрішню силу чеського народу; вона дихає беззавітною любов'ю художника до своєї батьківщини, пекучою ненавистю до її поневолювачів та непохитною впевненістю в її щасливому майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар