середу, 13 березня 2024 р.

«Філософія театру» Леся Курбаса

  Отримали «Філософія театру» Леся Курбаса. Це є перевидання книги, що побачила світ у 2001 році у видавництві «Основи» за редакції Миколи Лабінського та Михайла Москаленка. 

Книга містить найповнішу на сьогодні збірку текстів Леся Курбаса: лекцій з режисури та практики сцени, протоколів засідань «Березолю», театрознавчих статей тощо.

У виданні вперше друкується великий масив досі не опублікованої (за деякими винятками) теоретичної спадщини Леся Курбаса (1887–1937) – режисера і мислителя, організатора театру, драматурга, театрального педагога, теоретика і працівника сцени, великого основоположника українського модерного театру XX століття.


З ідеєю перевидання книги  Микола Набока звернувся до Олександра Савчука, свого колеги по резиденції «Слово». Але з початком повномасштабного вторгнення вона була відкладена аж до квітня.

Долучили до роботи Діну Чмуж — художницю Літмузею резиденції “Слово” і Марину Куценко — наукову працівницю Літмузею, що зайнялась вичиткою текстів.

Команді пощастило долучити до співпраці цілу групу меценатів із різних міст України, які були зацікавлені в тому, аби це перевидання опинилось в бібліотеках. 

Спочатку  планували 100 примірників. А вийшло 650, з яких 100 йдуть одразу в бібліотеки, а 550 — на продаж.

Перевидання книги побудовано на оригінальній редакції 2001 року — без перероблювання чи доповнення. Права на нього надала донька Соломії Павличко [письменниці та засновниці видавництва «Основи» — “Люк”] — Богдана Павличко, яка зараз керує видавництвом.

Немає коментарів:

Дописати коментар