понеділок, 11 березня 2024 р.

"Чудовий сплав" Семена Йоффе.

 12 березня  2024 року виповнюється 115 років з дня народження українського художника Семена Йоффе (1909-1991). 


  Семен Йоффе народився у Конотопі. Навчався у Харківському художньому інституті (1926-1929) у Івана Падалки та Василя Єрмилова.  Семен Ісайович є учасник республіканських, всесоюзних і міжнародних виставок з 1927 року.  Його персональні виставки пройшли у Харкові у 1973 та 1989 роках.

Семен Йоффе працював художником-постановником Харківського театру робітничої молоді (1929–1937) та художником-постановником Харківського театру музичної комедії (з 1937).



                                                        У тирі. Полотно, олія. 1932 рік. 

4 грудня 1929 року в Харкові відбулися організаційні збори нового пролетарського об’єднання молодих робітників художньої праці «Жовтень», яке мало намір займатися урбанізмом, дизайном та івент-менеджментом.


Як сповіщала «Нова генерація», до об’єднання входили робітники побутотворчого мистецтва (архітектура, театр, поліграфія тощо). «Жовтень» ставив перед собою такі завдання:
- планове будівництво (проблема нового соціалістичного міста, житла, громадських будівель тощо)
- художнє оформлення речей масового споживання
- художнє оформлення осередків нового культурного побуту (читальні, їдальні, кафе тощо)
- організація масових свят
- планова пропаганда теа-кіно-засобами сьогоднішніх завдань
- художня освіта

До оргбюро ввійшли літератор Євген Дроб’язко, художники Семен Йоффе і Борис Клебанов. Згодом бюро поповнили Анатоль Петрицький і Олексій Щеглов. Членами «Жовтня» були також театральний режисер Олександр Леїн, поет Анатолій Санович, художник Борис Чернишов та інші.

«Жовтень» передусім налагодив співпрацю з «Новою генерацією». Уже в середині 1930 року вони запропонували новогенераційникам об’єднатися, а на VІ з’їзді Комсомолу України разом демонстрували свої роботи. І, звичайно, їхні роботи друкувалися на сторінках журналу.


Семен Ісайович Йоффе (1909–1991), Олексій Михайлович Щеглов (1908–1980) — українські художники.



Йоффе Семен, Щеглов Олексій. Хуліган та жінка. Хуліган у садку. Хуліган з гітарою: розробка фактури, лінійна пластика // Нова генерація. — 1930. — № 6/7. — Ілюстровані вставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар