середу, 13 березня 2024 р.

Драматургічна збірка "Драма Панорама 2023"

 Отримали до фондів відділу мистецтв драматургічну збірку "Драма Панорама 2023".

 Вперше в Україні видано театральну антологію, яка складається з найуспішніших текстів року і таким чином підводить його драматургічний підсумок.



Унікальною особливістю збірки "Драма Панорама 2023" став принцип її формування: вона вперше об’єднала під однією обкладинкою виключно п’єси-переможниці національних та міжнародних драматургічних конкурсів, що проходили протягом поточного року.

Збірка презентує ТОП-10 п’єс, які являють собою певний драматургічний мейнстрім року. Це прозорий, доволі об’єктивний і зрозумілий механізм формування антології. І ми сподіваємося, що таке видання стане щорічним.

 Автор ідеї, упорядник збірки, драматург і співзасновник Театру на Жуках Дмитро Терновий каже, що організатори проєкту свідомо відійшли від канонів оформлення драматургічного тексту, щоб читач отримав в руки добре видану книгу, з цікавим художнім оформленням, стильним дизайном, твердою обкладинкою. 

Тексти, що склали збірку, перемогли на конкурсах "Драма.UA", "Тиждень актуальної п’єси", "Липневий мед", "Aurora" (Польща) та "Reboot Festival" (Велика Британія). Наклад першої збірки склав 400 примірників. Частина з них буде безкоштовно надана театрам, а частина згодом піде у продаж, завдяки чому автори проєкту збираються протестувати потенційний читацький попит на драматургію. 

Видання зроблено в рамках проєкту  "Шоукейс української драми" ініційованого Театром на Жуках і фінансово підтриманого Стабілізаційним фондом культури та освіти 2023 МЗС Німеччини та Goethe-Institut Ukraine. Мета проєкту - закласти традицію щорічного видання п'єc-переможниць драматургічних конкурсів та їх всебічне просування до зацікавлених користувачів.

 По результатам видання відбувся триденний Драма спринт “Жива антологія”. Читки підготували відібрані на конкурсній основі режисери. 

 Запрошуємо читачів до ознайомлення.


Немає коментарів:

Дописати коментар