четвер, 21 квітня 2022 р.

Страсна седмиця.

  Триває  Страсна седмиця – страсний тиждень – найбільш суворий час Великого посту. Це останній тиждень посту, що наступає за вербним тижнем та передує Пасці. Тиждень розпочинається святом Входу Господнього в Єрусалим, а завершується святом світлого Воскресіння Христового.


Це є нагадування нам про те, що якими б важкими не були випробування та страждання, якщо ми пройдемо їх, то прийдемо до перемоги та радості. У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп’яття та поховання Ісуса Христа. Весь цей час церква радить вживати сиру їжу та трошки підварені овочі, а в П’ятницю – Суботу утриматися від їжі взагалі.

Усі дні цього тижня звуться Великими. Це час, коли є можливість сповідатися і причаститися всім, хто не встиг цього зробити протягом Великого Посту. Бо у недільні та святкові дні кількість сповідників і причасників дуже велика.

Великий Понеділок

У Великий Понеділок, із подій євангельських Церква згадує висохлу та безплідну смоківницю. Вона відображає собою зібрання юдейське, в якому Господь Ісус Христос не знайшов істинного плоду, а лише лицемірний покров закону. На Літургії Ранішосвячених Дарів Церква нагадує про долю боговідступного народу юдейського і кінець світу. Тому цього дня люди прибирають свою оселю від усякого непотребу. Жінки цього дня мають до сходу сонця почати порядкувати, мити та чистити оселю.

Великий Вівторок

У Великий Вівторок на Страсний тиждень віруючі у храмах та вдома згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському народ і той вважав Його своїм пророком. Жінки цього Вівторка мають прати, прасували білизну та готувати святковий одяг, а чоловіки заготовляти засоби для випікання пасок.

Велика Середа

Велика Середа. Цього дня дві події згадуються та наповнюють зміст богослужбових текстів: покаяння блудної жінки, яка злила миро на ноги Господа, та задум Юди зрадити Христа. Велика Середа – це день видання Ісуса на страждання і смерть. У цей день рада первосвящеників і книжників юдейських вирішила вбити Христа. Вони боялися бунту народу, який слухав повчання Христа і став довіряти Йому ще більше після воскресіння праведного Лазаря. У Середу треба завершувати найважливіші роботи – навести лад у хаті та прибрати її зовні. Звечора починати готувати тісто для пасок.

Особливо важливими вважаються три останні дні перед Великоднем — Великі Четвер, П’ятниця та Субота. Українці вважали, що хто вмирав у ці дні, то душа того піде до раю, яким би він великим грішником не був: “Всі гуляють, прославляють Воскресшого Бога, бо вже тая всім до рая отверта дорога”.

Великий Четвер. Чистий Четвер

Найголовнішим днем Страсного тижня є Великий Четвер. В Україні його називають Чистим. Піст стає ще більш суворим. Багато хто взагалі не споживає їжі аж до Пасхи. Духовно ми стоїмо перед підніжжям Голгофи. Ісус Христос готовий добровільно зійти на Хрест. ​Цього дня Ісус Христос омив ноги своїм учням і встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері.

Відтоді, цього дня, у кафедральному соборі єпископ омиває ноги дванадцятьом священикам. Тоді ж увечері відбувається читання дванадцяти Євангелій про страсті Христові. За стародавнім українським звичаєм, на світанку цього дня дорослі та діти миються біля криниці або річки.

Саме в Чистий Четвер дівчата розписують писанки для коханих та готують великодні листівки, а діти зранку ходять до родичів і хресних батьків. Великий Четвер також називають чистим, бо з цього часу починається особливе приготування до Великодня. І не тільки внутрішнє – через очищення душі, сповідь та причастя, але і зовнішнє – через очищення своєї оселі й себе.

Велика П’ятниця

У п’ятницю 12-го Нісана за звинуваченням юдейських первосвящеників і вироком римського прокуратора Христос був розіп’ятий. Розіп’ятий на Хресті, як на жертовнику Вселенського храму. Так була принесена жертва за людство. Велика П’ятниця — найскорботніший день. Тому в цей день літургія не відбувається.

Це день жалоби на спомин про страсті та смерть Христа. Цього дня християни строго дотримуються посту. У Страсну П’ятницю заборонено співати та веселитися. Кульмінацією цього дня є винесення Плащаниці. Існує традиція не їсти у Велику П’ятницю до закінчення чину виносу плащаниці, а потім вживати лише хліб та воду.

Велика Субота

Велика Субота Страсного тижня, присвячена спогаду про перебування Ісуса Христа у гробі і зішестя Його у відхлань (“до пекел”, але не до пекла у його нинішньому розумінні) для рятування душ померлих, а також готуванню до Великодніх торжеств. Цей день у Церкві є днем тиші і очікування.

Для учнів Христа то був день великого випробування. Згідно з Традицією, апостоли розбіглися по смерті Ісуса, а єдиною людиною, хто витримав у вірі, була Богородиця. Цього дня господар має готував кошик для посвяти. Жінки мають малювати писанки, готувати їсти, пекти паски, а ввечері наповнювати приготований чоловіком кошик.

Світле Христове Воскресіння

Завершується Страсна седмиця святкуванням світлого Воскресіння Христового. У православній християнській традиції це є найбільшим святом, тому що позначає найважливішу подію духовної історії людства, як її сприймають християни.

Немає коментарів:

Дописати коментар