середу, 3 липня 2019 р.

Океан квітів Вікторії Китайгородської



За спільним рішенням з Одарка Кучерява та #Вишиваний дивотвір, #школа буковинської тайстри, розпочинаю цикл дописів, присвячений українському традиційному виду мистецтва - ткацтву!
Розпочну із вражаючої мене особисто книги "Океан квітів Вікторії Китайгородської" ( Чернівці: "Букрек", 2016).



В книзі відкривається "Океан квітів" унікальної буковинської ткалі Вікторії Китайгородської, майстрині народної творчості, лауреатки премії імені Георгія Гараса. Художній альбом, в якому зібрано кращі витвори мисткині: килими, гобелени, доріжки. Серед робіт - як зразки традиційного буковинського ткацтва, так і авторські розробки, які вражають естетикою форми, кольору, ідеєю гармонії природи.



Понад 400 робіт пані Вікторії експонувались у кращих виставкових залах на 5-ти континентах. ЇЇ килими та доріжки є перлинами приватних колекцій та державних музеїв по всьому світу.


Окремим розділом в альбом вміщено роботи дочки пані Вікторії - Віра Китайгородська - письменниці, журналістки, культурно-громадської діячки, членкині Національних спілок письменників та журналістів України, заслуженої працівниці культури України - понад 10 тайстр, витканих в традиційних техніках за традиційними та авторськими ескізами.





В альбомі також зафіксовано спогади мисткині про збереження кельменецького буковинського діалекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар