середу, 10 липня 2019 р.

Оксана Петращук-Гинга та її учні з мистецькими проектами в бібліотеці

Для #школабуковинськоїтайстри
Шановні теперешні та майбутні ткалі! Це для вас моя розвідка фондами ЧОУНБ імені Михайла Івасюка


Продовжую рубрику "Знай наших"!
27 вересня 2017 року у віддділі мистецтв відбулась презентація творчих - дипломних та курсових - робіт студентів Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка «Художнє ткацтво Буковини».В експозиції були представлені гобелени, шарфи, рушники, жіночі сучасні костюми та традиційні горбатки, запаски та плахти, тайстри та крайки. Всі експонати виготовлені за давніми традиційними зразками та технологіями, що щемно бережуть викладачі коледжу та передають студентам. 21 травня 2019 року відбулася презентація творчого авторського проекту-подяки Оксани Петращук-Гинги Ксана Гинга«Наш Івасюк».


https://www.facebook.com/events/2168906703199617/
Присвячений пам'яті Володимира Івасюка - 70-річчю від дня народження та 40-річчю дня поховання Митця - українського композитора, виконавця, поета, художника, мистецького подвижника, Героя України (2009, посмертно). В експозиції авторського проекту "Наш Івасюк" беруть участь близько двадцяти авторських робіт та чотири роботи студенток Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка творчої майстерні Оксани Петращук-Гинги - майстрині художнього ткацтва, художниці, педагога, лауреатки Літературно-мистецької премії імені Ольги Кобилянської. Всі роботи створені за мотивами пісень Володимира Івасюка «Балада про дві скрипки», «Балада про мальви», «Червона рута», «Я піду в далекі гори» та ін., просякнуті духом, розумінням, прийняттям та любов'ю всього, що зроблено Івасюком за неймовірно коротке життя, як спалах "Зірки". Майстрині творчо переконують та доводять всім, що "Код Івасюка" то є код українського сумління та совісті.


Про ці заходи журналісти місцевих часописів та колеги- митці робили дописи. Зокрема: Г.Павлюк. На виставці -ткані гобелени та килими //Молодий буковинець - 2017. - №78 (29-30 вересня). - с.12; О. Логінова. Крізь нескінченну нитку часу// Буковинський журнал. - 2015.- №4.- с. 169-172.; В. Дутка-Жаворонкова. Впровадження традицій буковинського килимарства у сучасний мистецький процес// Буковинський журнал. - 2012.- №3 (85).- с. 116-121.


Немає коментарів:

Дописати коментар