середу, 10 липня 2019 р.

Мистецтво художнього ткацтва у фондах ЧОУНБ

Для #школабуковинськоїтайстри


Чи знали ви, що археологічні знахідки свідчать, що вже мешканці грецьких колоній Північного Причорномор'я й скіфи - наші пращури- в побуті користувались візерунковими тканинами, які можна назвати сучасним словом - килим. Підготовка пряжі, фарбування, ткання - то складна й кропітка праця, тому набутий досвід і знання передавалися килимарями з покоління в покоління. Найстаріші свідченя про мистецтво килимарства на території сучасної України сягає 20-х років Х ст. в подорожніх записках арабського мандрівника Ібн Фадлана.

Так уявімо, що разом з Олена Прокоп'юк ми поринемо в світ чаклування над майбутнім тканим полотном від найперших кроків роботи з карпатськими вівцями-руноносними! Це дуже вартісний досвід!
А такого роду історичні відомості про мистецтво ткацтва на території сучасної України від найдавніших часів до ІІ половини ХХ ст можна почерпнути із друкованого джерела із фондів #ЧОУНБ ім. М. Івасюка. Пропоную до ознайомлення книгу Якима Прохоровича Запаско, "Українське народне килимарство" (Київ: "Мистецтво". - 1973р.).

Немає коментарів:

Дописати коментар