четвер, 11 липня 2019 р.

Динамічні фрагменти Едгара Дега

Едґа́р Деґа́ (фр. Edgar Degas, справжнє ім'я Едґар-Ілер-Жермен де Ґа фр. Edgar Hilaire Germain de Gas19 липня 1834Париж — 27 вересня 1917Париж) — французький живописець, імпресіоніст.

Деґа народився в сім'ї, що походила з аристократичного роду. Батько — паризький банкір П'єр Огюст де Ґа, мати — Селестан Мюссон. Пізніше Едґар спростив своє прізвище на громадянське — Деґа.
Вже у віці 18 років він влаштував у батьківському домі собі художнє ательє. Після навчання у Коледжі Луі-ле-Ґран 1853 року він почав студію юриспруденції у Сорбоні. В той же час він інтенсивно цікавився живописом старих майстрів у Луврі. Після року навчання в Сорбоні він покинув юриспруденцію і почав вивчати живопис у художника Луї Ламота (Louis Lamothe).


В 1855—1856 роках він відвідував Школу красних мистецтв (École des Beaux-Arts), де познайомився з французьким малярем і графіком Жаном Інґресом (Jean Auguste Dominique Ingres), від якого одержав важливий творчий стимул. Наступні три роки він жив у родичів в Італії — у Флоренції та Неаполі. Під час свого перебування у Римі він працював як художник на віллі Медічі і студіював мистецтво старих італійських майстрів 15-16 ст.


У ранній період своєї творчості Деґа писав картини на історичні теми («Сцена з війни в середні віки», 1865, Париж); реалістичні портрети, які позначено виразністю і тонкістю малюнка («Портрет молодої жінки», 1867, Париж). З 1873 року приєднався до імпресіонізму і став одним із найхарактерніших із його представників. Деґа зображав буденні сцени з паризького життя («Абсент», 1876, Париж; «Гладильниці», 1882). Багато картин Деґа присвятив балету («Блакитні танцівниці»), кінним перегонам («На кінних перегонах», 1877—1878, Париж). Твори Деґа відзначаються гостро виразним малюнком, майстерною композицією, вишукано витриманим колоритом.

Немає коментарів:

Дописати коментар