четвер, 11 липня 2019 р.

13 липня - День Пам'яті Євзебія Мандичевського!

Євсевій Мандичевський (нім. Eusebius Mandyczewskiрум. Eusebie Mandicevschiнар. 17 серпня 1857, с. Багринівка, тепер Чернівецької області — 13 липня 1929, м. Шульц поблизу Відня) — український і австрійський музикознавецькомпозитордиригентпедагогдоктор музикознавства (з 1897). Був відомим, шанованим і впливовим у австрійських, румунських та українських музичних колах.

Син православного священика. Музичну освіту отримав у Чернівцях (під керівництвом Сидора Воробкевича та Адальберта Гржималі), потім вдосконалювався у Відні, де його вчителями були Едуард ГанслікРоберт ФуксМартін Густав Ноттебом. Закінчив філософський факультет Віденського університету.
Від 1875 р. мешкав у Відні, проте зв'язків з Україною не поривав, часто приїжджав до Чернівців (тут видано й деякі його твори). З 1879 року входив до найближчого оточення композитора Йоганнеса Брамса.
У Відні керував хоровими та оркестровими колективами. Від 1880 — хормейстер Віденської хорової академії. 1887 обійняв посаду архіваріуса Товариства друзів музики. У 1896—1921 роках професор Академії музики та сценічного мистецтва (віденської консерваторії), де вів класи, інструментування, історії музики та композиції. Серед його учнів — Ганс ҐальКарл БемІларіон ВеренкоМаноліс КаломірісДжордж СеллЛеоне СиніґальяКарел Прохазка (старший)Марціан НеґряЙозеф Алоїс КріпсЮліус ПатцакФердинанд РебайРозаріо СкалероҐустав Уве ЄннерАртур ШнабельКарл ҐарінґерІґнац БрюлльГенрі Кімболл Гедлі та інші.
Могила Євсевія Мандичевського
На протязі багатьох років він був віденським кореспондентом британського журналу «Музичний таймс[en]».
У 1901 році він одружився з Альбіною фон Вест, викладачкою співу та керівничкою жіночого хору Товариства друзів музики.
Євсевій Мандичевський похований на Центральному цвинтарі у Відні.

Творчість

Написав 11 українських хорів, в тому числі два на слова Шевченка: «Ой Діброво» та канон на три голоси «І день іде, і ніч іде». Опрацьо́вував народні пісні — українські, російські та молдовські. Відомий також дослідженнями та виданням творів ГайднаБрамсаШуберта.

Відзнаки

У 1909 році Євсевій Мандичевський був нагороджений лицарським хрестом ордена Франца Йосифа.

Немає коментарів:

Дописати коментар