середа, 5 червня 2024 р.

Іван Снігур: краса в майстерності

 Іван Назарович Снігур народився 5 червня 1929-о року в древньому буковинському селі Грозинцях на Хотинщині в сім’ї селянина. З юних років мав хист до малювання. Відтак з 1950-х років почав працювати в Художньому комбінаті Художнього фонду України художником-оформлювачем. Виконував роботи з живопису, театральні декорації та рекламні замовлення. У 1960-х роках він яскраво виявив свою творчу вдачу у самобутній галузі народного мистецтва – дерев’яній декоративній композиції. Його технічно різьблені й точені твори позначені умінням втілити фольклорні образи у виразній декоративній формі. Роботи майстра користувались попитом і стали популярним буковинським сувеніром. Він розробив понад 400 зразків для тиражного виробництва.




Змістом його творчого життя подальших років стало лозоплетіння. Майже 40 років Іван Снігур представляє Буковину цим давнім народним промислом на виставках усіх рівнів. Він є учасником близько 120 виставок. Асортимент його виробів з лози сягає 800 видів. Вони були прийняті до тиражного виробництва. Творчо і послідовно майстер розширює звичні рамки промислу. Він підвищує естетичну виразність творів складними технічними прийомами, збагачує декор гладкої поверхні виробів об’ємним плетенням та використанням поліхромної орнаментації. Удосконалюючи свою творчість, Іван Снігур засвоїв відомі і винайшов чимало власних технік і прийомів лозоплетіння.





Увага до формотворення у лозоплетінні позначає принципово новий етап творчості майстра. Сталося це з появою його декоративно-монументальних творів: об’ємно-просторових композицій, що утворені плетеною стрічкою або ж грою вертикальних ритмів гладко плетених циліндрів різної висоти та діаметрів. Саме ці твори в його творчому доробку набирають якості скульптурних композицій, що можуть гармонійно організовувати простір в інтер’єрах та просто неба. Несподіване збільшення розмірів звичних у побуті предметів (писанок, млина-вітряка), створення з них виразних композицій є одним з проявів парадоксального творчого мислення та оригінальної властивості творчої натури Івана Назаровича.




Багато часу Снігур присвячує писанкарству та реставрації давніх образів на склі. Він є відомим знавцем етнографії, культури, історії, побуту та мистецтва краю, а також пристрасним збирачем буковинських старожитностей. Знаходить час і для передачі своїх знань та досвіду: підготував десятки учнів-майстрів лозоплетіння, виступив консультантом 13 художніх кінострічок.




Іван Снігур є також автором кількох книг. Працював кореспондентом газети “Час”, де опублікував 128 статей з історії Чернівців.


 До ювілею славного краянина, відомої всій Буковині людини, відділ мистецтв знайомить відвідувачів із книгами про Івана Назаровича та книгами його авторства. запрошуємо до ознайомлення.

Книги про Івана Снігура:

  • Іван Снігур. Каталог творів. Чернівці, 2004. 


Книги Івана Снігура:

  • Легенди Буковини (1998),
  • Грозинці на вітрах історії 2004),
  • Село між двома кішмами (2004),
  • Покровитель Буковини — святий великомученик Іван Новий Сучавський (2004),
  • Чернівці і чернівчани (2005),
  • Мої мандри по Буковині (2008).

Немає коментарів:

Дописати коментар