субота, 22 червня 2024 р.

"Буковинські традиційні та сучасні бісерні прикраси"

Бісероплетіння належить до числа найбільш захоплюючих народних мистецтв, яке має багатовікову історію існування. З бісеру плетуть всілякі прикраси, аксесуари, ним прикрашають одяг і вишивають картини.

Бісероплетіння – різновид декоративно-ужиткового мистецтва з використанням перлів — природного чи штучного походження. Має тисячолітню історію. Використовувалося майстрами у Стародавньому Єгипті, в Південній Америці, Південій Африці, Індії.

За допомогою прикрас люди висловлювали свою думку. Особливою популярністю подібні погляди користувалися у корінних американців. Історія виникнення бісероплетіння нерозривно пов’язана з індіанцями, які використовували намистини для прикраси будинків, вплітали стрічки з них в волосся, вишивали ними одяг. Без цього елементу фурнітури не обходився декор жодної налобной пов’язки, ритуального пояса, дитячої колиски або табакерки.

 

Бісероплетіння виникло давно, його історія налічує майже 6 тис. років. Вперше виникло це мистецтво ще в Давньому Єгипті, а матеріал, який використовувася у процесі такої творчої діяльності, називався «бусра», у перекладі з арабської мови цей термін означає «фальшиві перли».

  

Спочатку плетіння бісером було досить складним заняттям: необхідно було витягнути нитку із скломаси і обвити нею мідний стрижень. Після цього стрижень виймали, а кожну намистину потрібно ще було обробити вручну.

 В той час намистини були простими, безбарвними і непрозорими, і лише згодом, коли вже техніка виготовлення матеріалу для творчості вдосконалилася, люди змогли зробити намистини напівпрозорими, прозорими і кольоровими.

 Історія бісероплетіння також пов’язана і з Давнім Римом, там бісер отримували методом видування скла з металевої трубки. З Римської Імперії це захоплююче заняття поширилося на територію Італії, Іспанії, Греції, Франції, Німеччини та Венеції.

 Саме Венеція, починаючи з XIII століття, стає столицею виготовлення намистин для бісероплетіння, адже тут у той час було добре розвинене скляна майстерність. Незабаром конкуренцію Венеції склала Чехія, тоді відома як Богемія, де виробляли скло високої якості і чистоти.


Завдяки такому досягненню скляної майстерності в Чехії з скла і кришталя стали виробляти кольоровий богемський бісер і стеклярус.

 Технологія виготовлення матеріалу охоронялася настільки ретельно, що до 1704 року не було жодної книги, в якій описувалися секрети цієї майстерності. Книга, яку тільки зараз побачив весь світ, нині зберігається в музеї Великобританії.

 На початку XIX століття були винайдені машини, призначені для виробництва матеріалу, але, на жаль, таке нововведення не тільки знизило вартість намистин, але це вплинуло і на їх якість.

 

В Стародавній Русі також високо цінували склоробство, німецький і венеціанський бісер, але самі слов’яни активно почали займатися цією діяльністю після XVI століття. За часів правління Петра I в Росію були запрошені знамениті майстри-склярі з інших держав.

 

Крім того, молоді люди їздили в Італію з метою навчання правилам створення матеріалу для творчості і основам бісероплетіння.

 

З цього часу стрімко збільшився асортимент різноманітних бісерних виробів, такими декоративними елементами прикрашали не тільки предмети гардеробу, але також ікони і оббивку для меблів. Виготовлялися картини, панно, різні прикраси, аксесуари – сумочки, закладки для книг, чохли для парасольок, різноманітні предмети побуту.

  Народні прикраси з бісеру - це втілення національного колориту.

 

 Кожен аксесуар відображає багатство української культури та має свою унікальну історію. При їх створенні використовують якісні матеріали і ретельно підбирають кольори, щоб передати всю красу традиційних візерунків українських вишивок.

 

Прикраси з бісеру це -

 

гердани,

силянки,

плетінки

та інші традиційні вироби.

Скляний або керамічний бісер використовується для створення вишуканих деталей, а декоративні елементи надають прикрасам особливого шарму.

 Це так цікаво -  стилізувати свій образ, обравши автентичне намисто з кутасами.

 

Українські прикраси з бісеру можуть стати чудовим доповненням  образу.

 

 Вони підійдуть як для повсякденного використання, так і для особливих випадків -  в подарунок чарівним панам та панянкам.

 

Прикраси з бісеру - це не просто аксесуари, вони втілюють в собі етнічний стиль і українську традицію. 

Ми можемое створювати свій унікальний образ, підкреслювати свою індивідуальність та виражати свою любов до національної спадщини з допомогою прикрас з бісеру.

 "Буковинські  традиційні та сучасні бісерні прикраси" -  така назва цьогорічної виставки "Вишиваного дивотвору", яку відкрили днями в Художньому музеї. А ми сьогодні відвідали і отримали справжню насолоду.

Немає коментарів:

Дописати коментар