субота, 15 червня 2024 р.

"Іван Миколайчук.... Пам'ять"

  Сьогодні, 15 червня 2024 року, вся мистецька громадськість відзначає 83-ті народини видатного, ба,  ГЕНІАЛЬНОГО, Івана Миколайчука.



У тому, що зробив Іван Миколайчук – актор, драматург, режисер, громадянин, так багато розуму та серця, болю та надії. А ще правди, волі, відчаю, радості та думки. Вистачить і нам, і нашим дітям, і нашим внукам… Це все  вже стало історією.

 Його всеоб’ємне творче послання нам, українцям, відбулося. Вже багато років ми його бачимо та чуємо. А що важливіше, - відчуваємо в свідомості, в серці, в думках, сподіваюсь, і в звершеннях. Його голос, що прозвучав в суспільній свідомості на увесь світ, став думкою, совістю, пристрастю, тривогою  та  самовираженням.  Став  Заповітом нам.  

Миколайчук – всевідаючий… Український митець, що в часи неофіційної заборони всього українського, в козацькому строї злітав з коня в образі козака Василя  в «Пропалій грамоті».  Куди ж подіти очі Івана Миколайчука, що  яскраво зоріли і так багато  промовляли тим, хто розумівся на людських очах. Він  одним всевідаючим промовистим поглядом з екрану доводив, що були у нас козаки з їх жартами та піснями, вільнолюбством та честю, що таки була в нас Запорозька Січ. Історію не здолати!





 Вже доброю традицією стало зустрічатись в цей день вранці на покладанні квітів Іванові Васильовичу до ніг на вулиці, що названа його ім'ям.

 З цього почався сьогоднішній день, що повів нас у мальовничу Чорторию та наповнив добрим, душевним та щирим спілкуванням із родиною Миколайчуків, із  односельцями -  сусідами та приятелями, із столичними гостями, що завжди відвідують Чорторию в цей день, із співочими та гостинними буковинцями. Це щастя!





 Щороку, долучаючись  та переосмислюючи все, що відбувалось тоді та відбувається зараз із українською культурою, робимо свої зусилля ще більш грунтовними задля швидшої ПЕРЕМОГи над ворогом, що століттями тиранить нашу землю.  

Продовжимо спілкування на ІІІ-ому "Миколайчук -ФЕСТІ".






 Йдемо впевнено та беззворотньо вперед, несучи всі премудрості віків та примножуймо молоде, світле та рішуче джерело до наших повниводних ідейних рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар