субота, 1 червня 2024 р.

День пам'яті Мирослава Скорика

 1 червня день пам'яті Мирослава Скорика - видатного українського композитора зі світовим ім’ям, диригента, музикознавця, народного артиста України, лавреата Шевченківської премії, Героя України (1938-2020).




"Музику потрібно писати так, щоб люди хотіли її слухати.", - говорив композитор. Він є володарем майже всіх існуючих державних нагород і відзнак.


Мирослав Скорик народився у Львові. Його родина була тісно пов’язана з українськими мистецькими, науковими, суспільно-політичними колами Галичини. Бабуся була рідною сестрою Соломії Крушельницької, дідусь - відомим українським фольклористом. Якось в гостях у видатної співачки 5-річний Мирослав зазначив, що її фортепіано "фальшивить" - він не знав, що для вокалістів інструмент налаштовують на півтону нижче. Крушельницька здогадалася, що у нього абсолютний слух, і порадила його бабусі віддати хлопця вчитися музиці. Його тато грав на скрипці, мама - на фортепіано, хоча вони не були професійними музикантами.


У 1963 р. Мирослав Скорик створив вокально-інструментальний ансамбль "Веселі скрипки", для якого написав ряд пісень, що в той час були дуже популярними. Пісня "Не топчіть конвалій" стала першим українським твістом.


Мабуть, немає українця, який би не чув славнозвісну "Мелодію" Мирослава Скорика,написану до фільму "Високий перевал" на прохання кінорежисера Володимира Денисенка. Ця мелодія перекладена для різних інструментів - від бандури до флейти. Відома і її вокальна версія.
Він - автор музики до легендарного фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, який обирав серед кількох кандидатів, але вибрав композитора-початківця, сказавши: "Він правильно відчуває магію гір".





Опера Мирослава Скорика "Мойсей" - єдиний український твір, який отримав благословення Папи Івана Павла ІІ.


Його музика поєднує в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, а композиції знані в усьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар