середа, 12 червня 2024 р.

Іван Миколайчук... Пам'ять

 12 червня 2024 року відбулася мистецька подія до 83 річниці з дня народження  видатного актора, сценариста, режисера, музиканта, громадського діяча "Іван Миколайчук.... Пам'ять".



Щорічно, у дні, що передують річниці з дня народження митця, відділ мистецтв організовує та проводить мистецькі та інформаційно-освітні акції задля популяризації творчості митця та розкриття багатств друкованих матеріалів бібліотеки. 

Сьогодні відбувся перегляд фільму режисера заслуженого діяча мистецтв України  Анатолія Сирих "Іван Миколайчук...Посвята " 1998 року. Це фільм про життя і смерть актора Івана Миколайчука, легенди українського поетичного кіно. Фільм стилізований під вертепну різдвяну містерію: герої розповідають про себе за допомогою зіграних ними ролей.




Це було магістральною темою творчості Анатолія Сирих -  створення фільмів-портретів знакових культурних діячів його покоління.

 Звучала поезія Ліни Костенко "Незнятий кадр незіграної ролі", що присвячена Івану Миколайчуку. 

У виконанні лауреатки премії ім. Назарія Яремчука, завідувачки навчально-методичного  відділу мистецьких закладів та підвищення кваліфікації працівників культури Буковинського центру культури і мистецтва  Тетяни Петришиної прозвучали обробки народних пісень, що так любив Геній Іван Миколайчук.



 Авторка ідеї та модераторка події Любов Шилюк,  провела коротку оповідь про життєві віхи та творчість митця, про експозицію книжково-ілюстративної виставки "Іван Миколайчук - поет українського кіно" та закінчила зустріч одкоровенням від Івана  -  уривком з листа "О яка ти прекрасна, Чорториє!". 

 У заході взяли участь науковці ЧНУ ім. Юрія Федьковича,  викладачі навчальних закладів, журналісти, мистецька громадськість міста, шанувальники таланту Івана Миколайчука. 



Захід відбувся в рамках запланованих інформаційно-освітніх зустрічей в клубі "Альтернатива", що діє при відділі мистецтв, в проєкті "На мистецьких меридіанах".

Немає коментарів:

Дописати коментар