четвер, 31 серпня 2023 р.

«Музичне розмаїття Ярослава Солтиса»

 


до 75-річчя від дня народження українського співака

 

Ярослав Солтис — український співак, заслужений працівник культури України, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. Сидора Воробкевича, Народний артист України.

Народився 1 вересня 1948 року в с. Бичківці на Тернопільщині. У 1963—1967 роках навчався на хоровому відділенні Теребовлянського культупно-освітнього училища.

Після служби в армії, з грудня 1969 року, працював солістом хору Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю України. У співака -  барион широкого діапазону і красивого тембру.

Заочно закінчив хормейстерський факультет Київського інституту культури ім.О. Корнійчука.

Разом з колективом ансамблю успішно гастролював по найбільших концертних залах колишнього Радянського союзу і за кордоном. Підготував хорові твори для тематичних концертних програм «З народних джерел», «Колядки», «Щедрівки», «Різдво Христове». Багато разів разом із зведеними хорами ставав учасником звітних концертів майстрів мистецтва та художніх колективів Чернівецької області на сцені Національного Палацу мистецтв «Україна». В репертуарі відомі пісні: «Заграй ми, цигане старий», «Гайда з нами в Цареград». Премійований за участі у авторському вечорі–презентації збірки музичних творів С. Воробкевича, кантати «Молюсь за тебе, Україно», поеми «Славен Хотин-град» А. Кушніренка.

За творчу кар’єру голос Ярослава Солтиса звучав у найпрестижніших концертних залах Австрії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Бельгії, Голландії та Франції. Доробок співака записано на десяти платівках «Співає заслужений Буковинський ансамбль пісні і танцю», «Буковинський сувенір» та ін..

У 2002 році заключив контракт з хором «DON KOZAKEN», що базується в Німеччині, і як провідний соліст успішно працював в цьому колективі по грудень 2005 року. Як соліст цього хору виступав в найкращих концертних залах Європи. Після закінчення контракту продовжив свою творчу діяльність у Буковинському ансамблі пісні і танцю України, з яким, зокрема, виступав у Тернополі на відкритті Співочого поля (1986), на святкуванні його 20-річчя (2006), Шевченківському літературно-мистецькому святі (2007).

Нагороджений: грамотою Міністерства культури України, грамотою Кабінету Міністрів України, ювілейною медаллю «25 років незалежності України» (2016).

 Відділ мистецтв  ЧОУНБ ім. М. Івасюка має творчу співпрацю із Ярославом Андрійовичем в спільних мистецько-освітніх акціях відділу, в  ювілейних мистецьких проектах Буковинського ансамблю тощо.

 Колектив обласної бібліотеки щиро здоровить ювіляра та зичить добра, щастя та творчого довголіття.

Немає коментарів:

Дописати коментар