суботу, 19 серпня 2023 р.

"ПереПРОчитання» в с. Димка

Може... Авжеж…



Є в житті зустрічі/події, що наче  прокладають/залишають слід сонячного проміння від спогадів! Наче Всевишня сила приводить у рух думку, обставини і веде в правильну площину!

 18 серпня 2023, в передень  Преображенія Спаса Господнього, потрапила в  музей-садибу Ольги Кобилянської на Літню літературну резиденцію "У Ольги Кобилянської" - вшанування пам'яті, нетворкінг з Оленою Рєпіною, гостинне частування та читацький клуб ЧОУНБ ім. М. Івасюка "ПереПРОчитання" з Мариною Горбатюк.




В полі обговорення була  "Царівна".

 Це було дуже велелюдне виїздне засідання, тому до обговорення,  окрім постійних учасників клубу,  долучились всі бажаючі - учасники резиденції.








 Вирувала щира полеміка на тему фемінізму в творах Ольги Кобилянської, чи був цей твір автобіографічним, чи панувала ідилія в буковинських родинах початку ХХ століття, чи є сенс в атласних сукнях  тощо -  емоційно,  з гумором, завзято та по справжньому проникненно  велась дискусія.  Адже у  виїзному  «ПереПРОчитанні» в с. Димка  взяла участь чудова компанія: Юрій Чорней, Лариса Курущак, Ірина Яворська, Юлія Микосянчик, Олена Чайка, Інна Дутчак, Юлія Яковлева, Наталія Мороз та багато інших читачів та читачок обласної книгозбірні!






Природа с. Димка вразила своєю спекотною пастораллю -  фруктовий сад, що наливається соком, столітнії кипариси, що відкинули рятуючу тінь для резиденції, синя небесна височінь та найбільша щедрість суспільства - спілкування! Саме ця розкіш сприяла писанню  і Ользі Кобилянській -  тут ї перші та кращі твори  зродились з під пера великої України та щирої Буковинки.







ПереПРОчитали «Царівну» , насолодились запашними яблуками із саду Кобилянських , поласували яблучним штруделем та виноградом від Любові Добровольської, що виступала у ролі доброї господині виїзду в Музей-садибу Ольги Кобилянської.





 Зустрічі та спілкуваня -  справжня розкіш у час воєнних непростих викликів, адже навіть наше спілкування переривали тривожні сповіщення  десятків додатків телефонів про виліт ворожи літаків. 






Тільки  короткочасний літній дощ змусив нас згортати вишукані буковинські килими, яскрава веселка на все небо додала впевненості, що  Ольга Юліанівна благословила наш виїзд та додала наснаги на інші події ювілейного року.


Немає коментарів:

Дописати коментар