вівторок, 28 грудня 2021 р.

"Причинна". Данило Крижанівський

 



29 грудня 2021 року виповнюєтьсґя 165 років від дня народження Данила Яковича Крижані́вського, українського композитора, автора музики до пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».

  Син священика Данило Крижанівський смиренно вчився на духівника, але найкращі оцінки мав зі співів. От і набрався він хоробрості змінити свій життєвий курс: після одеської семінарії вступив до університету на філологію. Учився, бігав по Одесі, даючи приватні уроки, встигав відвідувати театр. Був зачарований грою Марка Кропивницького, його поставленим голосом широкого діапазону; милувався, коли його оксамитовий баритон переходив у бас.



І от уже дипломований учитель викладає латину, церковнослов’янську мови; керує хором, пише музику. Згодом одесити оцінили романс Крижанівського «Я жду тебя», пісню «Спи, сладко спи».
Одного разу Крижанівський відважився подарувати улюбленому актору ноти власних двох пісень. Зверху над нотами написав: «Присвячую Марку Кропивницькому». Одна з них «Реве та стогне Дніпр широкий». Текстом цієї пісні стали дев’ять рядків із балади Тараса Шевченка «Причинна». Кропивницький програв її на фортепіано, обійняв композитора та назвав пісню шедевром. Марко Лукич двічі друкував збірки пісень із нотами (1884 та 1886 року), де була і ця пісня, але поліція конфіскувала. Тільки з третьої спроби текст вірша Тараса Шевченка і ноти Данила Крижанівського були надруковані.
Але як вивести пісню в люди? Кропивницькому довелося вдатись до хитрощів. Виступаючи в Одесі, на Пересипі, трупа М. Кропивницького дала виставу «Дай серцю волю, заведе в неволю». Там Іван Непокритий мав співати пісню «Гей шпориш, шпориш при дорозі» про сирітську долю. По ходу дії Кропивницький заспівав «Реве на стогне Дніпр широкий». Могутній голос співака підняв глядачів з місць. Люди почали підспівувати, бо багато хто знав напам’ять твори Тараса Шевченка. 

За звичай, на виставах обов’язково був присутній поліцейський наглядач, який сидів у першому ряду. Але цього разу він на мить скам’янів, розгубився і упустив момент. Його протест, сюрчок натовп не захотів почути. Поліцейський вибіг з театру за підмогою. Загін поліції увірвався до театру з криком: «Разойдісь!», але одесити співали українською… 


Поліція не змогла подолати крамольну пісню Шевченка.
От і згадався безжальний діагноз, поставлений В.Бєлінським, великим російським сторожем імперіалізму українській пісні «плем’я може мати тільки народні пісні, але не може мати поетів, великих поетів мають тільки великі народи…».
Одесити довели, що українці – велика нація, яка має генія Тараса Шевченка. З Одеси, з Пересипу перлина Кобзаря та одесита Данила Крижанівського пішла у люди. І сьогодні цей шедевр велика нація не тільки виконує, а й слухає стоячи.

Немає коментарів:

Дописати коментар