пʼятниця, 26 липня 2024 р.

ЕСТАФЕТА «ЦВІТ ВИШИВАНКИ»



Наприкінці весни у Чернівецьку область прибула поважна делегація, аби запросити буковинців долучитися до вишиття рушника єдності.

Починаючи з 2013 року за ініціативи тернополян світом мандрує Міжнародний вишитий рушник єднання «Цвіт вишиванки», і цього річ таку почесну естафету чернівчанам передали кияни. Рушник «Цвіт вишиванки» - це колективне знакове письмо і колективна пісня, сповідь українців всіх областей і наших земляків у еміграції. Дві чернівецьких вишивальниці, майстрині народного мистецтва Оксана Микитюк та Галина Михайлишина, упродовж певного часу вишивали «буковинську частину» рушника і в такий спосіб наша область підтримала акцію єднання через традицію. Візерунок розроблено і відшито за мотивами орнаментів заслуженого майстра народної творчості України, орнаменталістки Олени Гасюк, шрифт для титульного підпису розробив дослідник, педагог, орнаменталіст Іван Остап’юк з Надвірнянщини, герб на композиції авторства славетного Ореста Криворучка.



Ділячись враженнями від участі у проєкті, майстриня народного мистецтва Оксана Микитюк зазначає: «Ми відчували, що це дуже відповідально. За проектом «Цвіт вишиванки» стежили давно, у різний час познайомилися з людьми, дотичними до відшивання інших частин рушника. В усьому консультував заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, який, як відомо, і досліджує вишивку, і сам чудово вишиває. Цей орнамент – втілення всієї геометричної Буковини, а зорі у візерунку – то символ мрії. Наш рушник – це молитва за щастя України».

Варто сказати, що один із фрагментів рушника не дошитий зумисне – кримську його частину прикрашає орьнек, в якому вишите тільки одне суцвіття,а решту, як зазначили майстри, вони обов’язково дошиють тоді, коли Крим повернеться додому.


І так «Цвіт вишиванки» доповнився буковинськими орнаментами і помандрував далі.

25 липня 2024 року заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк взяв участь у тематичній акції, в якій буде передано рушник єдності на американський континент для продовження роботи, метою якої є популяризація української культури та мистецтва та єдності всіх українців землі.


Тож у цій акції символічно все – ідея, візерунки і ті майстри, які втілили цю ідею. А ще учасником акції мимоволі стане кожен, хто милуватиметься рушником і радісно подумає: «Це моя Україна».



Немає коментарів:

Дописати коментар