четвер, 11 липня 2024 р.

«На березі Тірренського моря…» Світлана Ткаченко.

 10 липня 2024 р. відбулося відкриття виставкового проєкту СВІТЛАНИ ТКАЧЕНКО «На березі Тірренського моря…» у залі Чернівецького обласного художнього музею.

Світлана Ткаченко народилась і постійно живе у Кривому Розі.



Цей проєкт унікальний, адже вперше вибудовує складний зв'язок поміж живим баченням митця-художника, фотографією, мандрами, та створенням нової картини за допомогою сучасних технологій.
Це відкриття належить самій мисткині, як і її авторська техніка та напрямок у сучасному мистецтві, який вже отримав свою назву «неопіктореалізм».


На афіші виставки розміщене фото Соломії Крушельницької, відомої української оперної співачки (1872 - 1952 рр). Її називали "Вагнерівською примадонною" двадцятого століття.
Що поєднує творчість Світлани Ткаченко з Кривого Рогу та Соломію Крушельницьку? Це любов до Тірренського моря та замилування його особливими краєвидами. Соломія Крушельницька на вершині свого музичного тріумфу обрала для облаштування дому місто В'яреджо.
Це мальовниче місто розкинуло свої простори саме на березі Тірренського моря. Тут Соломія Крушельницька мала свою віллу «Саломе», навчала учнів, приймала родичів та знаменитих гостей-друзів, готувалася до виступів на оперній сцені та у концертних турне, зрештою, жила своїм сімейним життям з чоловіком Чезаре Річчоні.



Світлана Ткаченко у своїх мандрах світом закохалася у природу Фйоренчіно, міста, яке теж знаходиться на узбережжі Тірренського моря!.. Тут вона провела декілька місяців восени 2021 року та, сповнена натхнення, зробила цілий цикл фотографій за допомогою ай-фона. Місто, звичайно, живе уже своїм новим життям. А от море і пляж, набережна з рибальськими та прогулянковими човнами залишилися все тими ж, що і за життя Соломії Крушельницької.

Отож, Світлана Ткаченко, озброївшись фотокамерою, вловила для нас ці чарівні місця. Потім вона перенесла їх з фото на площину полотна, перетворивши у справжню картину. Зафіксувала свої враження в стилі, як це робили імпресіоністи у мистецтві. Проте, картина Світлани Ткаченко пройшла особливий «шлях» – від фотографії через обробку сучасними технологіями до друку на полотні за допомогою 3-D принтера у вісім шарів.



Зорові враження підтримані звуковими – звучить спів Соломії Крушельницької та шум моря. Перед нами постає нове явище – нова картина ХХІ ст.! І цьому явищу, молодому та унікальному, у сучасному мистецтві вже дали свою особливу назву «неопіктореалізм». У планах мисткині створити виставку цих картин, роздрукованих шрифтом Брайля.
Виставка буде працювати до 04 серпня 2024 року включно.
фото Марії ІЛЬКІВ

Немає коментарів:

Дописати коментар