вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Портретні намистини Івана Холоменюка

 14 жовтня 2021 року виповнюється 95-років від дня народження Народного художника України, Заслуженого діяча мистецтв України Івана Олександровича Холоменюка.

З іменем цього художника пов’язаний піввіковий період розвитку образотворчого мистецтва Буковини. Кілька разів протягом тривалого часу /1962 – 1976; 1986 – 1990/ І.Холоме­нюка обирали Головою правління Чернівецької обласної організації Спілки художників України. Митець народився в с.Мизинівка Звенигородського р-ну Черкаської обл. Навчався в Київському художньому інституті (1948 – 50рр.). Викладачем його була видатна українська художниця Тетяна Яблонська. З 1950 по 1954 рр. він продовжував навчання у Львівському інституті декоративно-прикладного мистецтва на факультеті монументального живопису. Після закінчення інституту в 1955 р. І.Холоменюк був направлений до Чернівців, де і проживав все подальше життя. Художник плідно працював у галузі станкового живопису у жанрах тематичної картини і портрета. Отримавши освіту на факультеті монументального живопису, він виробив особисту манеру, яка тяжіла до монументалізації, героїзації образів, насиченої колірної гами, динамічного пастозного мазка, низької лінії обрію.

Іван Олександрович Холоменюк по праву є одним із найкращих портретистів Буковини другої пол. ХХ ст. За довгі роки творчої плідної праці художник створив портретну галерею сучасників – десятки портретів відомих людей не тільки Буковини, але й інших регіонів колишнього Радянського Союзу.

Протягом останнього періоду творчості Іван Олександович Холоменюк створив низку пейзажів та натюрмортів. У музейній збірці зберігаються 15 полотен художника. Створені у різні роки, вони наочно демонструють непересічну своєрідність потужного мистецького почерку художника.

 


 Холоменюк Іван Олександрович – народився 14 жовтня 1926 року в селі Мизинівка, Черкаської області. Навчався в Київський Художньому інституті, а потім був переведений до Львова в Інститут прикладного та декоративного мистецтва. Викладачі: Григор`єв С., Яблонська Т., Ержіковскій С., Бокшай І., Щербатенко Ю. З 1955 року бере участь в обласних, республіканських, всесоюзних і міжнародних виставках. З 1965 року – Член Спілки Художників України. З 1962 року – Голова правління Чернівецької обласної організації спілки художників СРСР. Очолював організацію 20 років. З 1970 року – Заслужений діяч мистецтв України. З 1996 року – Народний художник України. Основні роботи: «Т.Г. Шевченко на етапі» (1961); «Лісоруби» (1963); «Цимбаліст» (1965); «Інтернаціонал» (1967); «Хотинци» (1968); «Опричники» (1969 - 1970) та інші. Роботи художника представлені в багатьох музейних та приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном. Помер художник 22 квітня 2008 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар