вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Пам'ять з каменю та бронзи

 12 жовтня  2021 виповнюється 85-років від дня народження  художника, скульптора Миколи Мірошниченка.

 Його пам’ятник Митрополитові Євгену Гакману, який нині височить біля собору Святого Духа в Чернівцях, увічнив не тільки відомого духовного просвітителя й подвижника православ’я на Буковині, а також вкотре змусив говорити про автора – самобутнього чернівецького скульптора Миколу Мірошниченка.



Узагальнений герой Миколи Мірошниченка поєднав у собі кращі риси українського національного характеру й рафіновані чесноти людини, яка окрилено живе на рідній землі. Тарас Шевченко та Іван Франко («прописаний» на одному з корпусів Чернівецького університету, де свого часу навчався майбутній Каменяр), Сидір Воробкевич і Теодор Галіп, співачка Лідія Липківська та Міхай Емінеску, воїни-визволителі та ліквідатори Чорнобильської аварії, наші сучасники – прості трудівники села, бандурист Василь Пиндик і актриса Тамара Кільчицька, а також інші артисти чернівецьких театру і філармонії…Психологізм і композиційна виразність творів Миколи Мірошниченка - магічний сплав, який називаємо класикою. Вона всесильна і незаперечна. Тому пошуки майстра в цьому напрямі - завжди вдалі, емоційно наснажені й образно виразні. Микола Мірошниченко збагатив традицію, яку чутливою душею, небайдужим серцем і невтомною працею засвоїв у педагогів Дніпропетровської художньої школи. Микола Миколайович - автор багатьох памятників – багатофігурних горельєфних композицій (у Рівному, Снятині, Луцьку), які втілюють кращі традиції українського реалістичного мистецтва. Скульптор – лауреат багатьох творчих конкурсів на кращий пам’ятник, наприклад, на Майдані Незалежності у Києві.


Микола Мірошниченко - був невгамовним оптимістом. Він вірив, що зроблене - не намарно, воно обов’язково буде втілене. 


 Микола Мірошниченко справді любив усі свої творіння. Хтозна, може саме любов підказувала митцеві ті чи інші образні рішення? Буковинську орлицю Ольгу Кобилянську маестро Мірошниченко разом зі скульптором Анатолієм Скибою також побачив по-своєму, всупереч поширеним думкам про зовнішній аскетизм письменниці. Пам’ятник Ользі Кобилянській при вході до Чернівецького музично-драматичного театру її імені - втілення духовної і душевної сили і снаги, які отримала письменниця від рідної землі.




Скульптурні герої Миколи Мірошниченка сповнені тонкого психологізму, портретно-індивідуально «прописані» й водночас – художньо узагальнені, типологічно ємкі, вирізняються оригінальним образним вирішенням. Скажімо, пам’ятник історичного примирення поляків та українців у Луцьку. Промовиста характеристика творчого почерку Миколи Мірошниченка – вражати не об’ємною кількістю, а домінувати ідейною силою та образною виразністю.

Микола Мірошниченко – один з небагатьох буковинських митців, чиє ім’я внесене до мистецьких енциклопедій. Його творчість - яскрава і неповторна сторінка українського монументального мистецтва.





 з матеріалів Олени Чайки

Немає коментарів:

Дописати коментар