середу, 8 вересня 2021 р.

Львівський подих творчості Ксавера Моцарта

 

26 липня 2021 року виповнилося 230 років з дня народження Франца Квасера Моцарта – сина геніального Вольфганга Амадея Моцарта. Моцарт-молодший 30 років свого життя провів у Галичині, з них чверть століття – у Львові. Він був талановитим композитором і музикантом і багато хто відзначає його твори як цілком самобутні і високого рівня, серед яких є й музика на українські мотиви. В біографії Моцарта-молодшого є один момент, який може змусити по-іншому подивитись на один із найзагадковіших моментів в історії світової музики – чи справді Антоніо Сальєрі доклався до передчасної смерті великого Вольфганга Амадея Моцарта?

Франц Ксавер Моцарт є наймолодшим сином Вольфганга Амадея Моцарта і один з двох із шести дітей, які вижили в родині великого композитора. Але він один обрав музичну кар’єру і став «останнім Моцартом» в музичній династії – адже і його дід – Леопольд (батько Вольфганга Амадея) теж був композитором.

Так само – вундеркінд

На момент смерті великого Моцарта, Францу Ксаверу, народженому у Відні, було менше від п’яти місяців. Мати Констанція одразу поставила Моцарта-молодшого на музичний шлях.


Франца Ксавера характеризували як людину-інтроверта, на відміну від свого батька, енергія якого била фонтаном! Моцарт-молодший також дуже недооцінював себе і свої таланти і, творячи музику, розумів, що всі будуть одразу порівнювати його твори з батьківськими…

І хоча причиною виїзду Франца Ксавера до Галичини у 1808 році називають гарну зарплату вчителя музики, запропоновану графом Віктором Баворовським, однак, багато хто вважає, що сам виїзд до тоді підавстрійської Галичини був спробою втечі від тиску, який на нього чинили Відень і столичний музичний світ, втечею від цього тягаря – коли його постійно порівнювали з великим батьком.

Сам Франц Ксавер підтверджував, що виїзд на Галичину був для нього «втечею» – навіть суто психологічно.

«Вдома до мене не найкраще ставились. Після трирічного віку використовували як найстаршого, хоча я був наймолодшим. Для матері я був чужим. І все, що потрібно для життя, я здобував сам. І це мене гнобило», – писав в одному з листів приятелю до Відня Франц Ксавер перед виїздом до Галичини.

Львів все ж був четвертим містом Габсбурзької імперії після Відня, Будапешта і Праги

Тодішній Лемберг якраз був чи не найвіддаленішим куточком в імперії Габсбургів і регіональним центром, найменше пов’язаним із метрополією. Але недооцінювати вагу Львова в імперії Габсбургів теж не можна.

«Це була новоприєднана провінція і Львів все ж був четвертим містом Габсбурзької імперії після Відня, Будапешта і Праги. Тобто, це було велике місто зі своїми культурними традиціями, в якому було багато аристократів і заможних людей

У Франца Ксавера Моцарта є українські мотиви в музиці – зокрема у варіаціях на народні пісні.

«Композитор звертався до теми українських та російських пісень. Але мусимо повідомити, що пісні, які в каталогах фігурують як «російські», є українськими. Хоча є, власне, і суто російські», – пояснює Гавалюк.

До питомо українських належить зокрема кілька варіацій на тему народної пісні «У сусіда хата біла» (Opus 18), написані в 1809 та 1820 роках – під час львівського періоду.Але 1814 року Франц Ксавер оселяється у Львові і працює викладачем музики в найславетніших аристократичних родинах. У Львові-Лембергу він залишиться на чверть століття.

Якийсь час у Львові молодший Моцарт мешкав на Площі Ринок в самому центрі міста.

У Львові Франц Ксавер приятелює зі своїм двоюрідним братом Антонієм Лянґе – відомим художником, який створив низку неперевершених гравюр найкрасивіших місць Галичини, виданих окремих альбомом у Львові в першій половині 19-го століття.Саме Францу Ксаверу приписують активне поширення музичної благодійності на Галичині – він часто давав концерти, виручка з яких йшла для дітей вдів, дітей-сиріт та погорільців від пожеж – хоча сам багатою людиною не був.

Нагадаю, у квітні цього року ZAXID.NET повідомляв, що до 230-річчя від народження композитора на площі Маланюка у Львові встановлять пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту. Пам’ятник – подарунок Львову від австрійського митця Себастьяна Швайкерта. Організатори стверджують, що пам'ятник Францу Ксаверу у Львові буде першим у світі.

Через доволі незвичне рішення думки спільноти Львова розділились на тих, хто підтримував проект, та тих, хто категорично відкидав його. Довкола теми встановлення пам'ятника та місця його розташування у соціальних мережах розпочалися обговорення та дискусії, які не вщухали тривалий час.

Відкриття пам’ятника заплановане на 17:00 четверга, 26 серпня. Цього дня у Львові вже вп’яте розпочнеться Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Фестиваль заснований у 2017 році диригенткою Оксаною Линів та присвячений постаті Франца Ксавера Моцарта. У 2019 році фестиваль, перший та єдиний представник зі східної Європи, увійшов до європейської асоціації European Mozart Ways, яка об’єднує фестивалі, музичні спілки та товариства міст, історично дотичних до династії Моцартів.



Немає коментарів:

Дописати коментар