середу, 8 вересня 2021 р.

Зродились ми великої години!

 


20 cерпня2021 року  минає 126 років від дня народження українського піаніста, композитора, педагога, музикознавця і диригента Омеляна Нижанківського, уродженця міста Рогатина.

Представник величного роду Нижанківських - справжніх патріотів і відомих митців, він присвятив своє життя розбудові українського музичного мистецтва.

Учасник визвольної боротьби за українську державність, сотник кінноти української армії, після закінчення Першої світової війни, Омелян Нижанківський навчався у Музичній Академії Відня.

Успішне її завершення дало йому можливість обійняти посаду професора філії Лондонської консерваторії в Каїрі, Єгипет.

З 1928 року проживав у Швейцарії, де викладав у консерваторії в Берні, мав свою музичну школу, керував хором. Він -   автор чисельних вокальних та інструментальних творів, трьох Служб Божих, а також мелодії гімну Організації Українських націоналістів «Зродились ми великої години» на слова Олеся Бабія, яка нині є ще й гімном сучасної української армії.

Як піаніст і органіст Нижанківський зробив вагомий внесок у популяризацію української музики у містах Західної Європи.

Омелян Нижанківський, чиїм єством була ідея соборності й незалежності України, не дочекався цього історичного моменту. Помер композитор в 1973 році в Берні.

Минулого року родинний архів Нижанківських був переданий на довічне зберігання у Стрийський краєзнавчий музей «Верховина».

Більше дізнатися про славну родину українських музикантів, Ви зможете, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Немає коментарів:

Дописати коментар