понеділок, 6 вересня 2021 р.

"Мандруючи говірками України"

 Етнографічний квіз "Мандруючи говірками України" в рамках спільного мистецького інтерактивного проєкту "Буковинська лялька-мотанка" закінчився.



Хочу додати деякі наукові (та не тільки) думки із питання діалектної диференціації мови.

Насамперед це те, що інтерес до діалектизмів та старовинних слів, що складають певні територіальні говірки, нами проявлений свідомо та обгрунтовано.



Серед науковців-мовників побутує думка, що ХХІ століття повертає нас обличчям до функціонування діалектизмів  не  як відхилення від мовних норм, тобто  помилок, яких потрібно уникати. А навпаки, вони стверджують про самостійність і самоцінність усної

регіональної лексики як народних слів і словосполучень в сучасному мовному світі!




Діалектизми збагачують літературну мову, адже вони є джерелом постійного поповнення

лексичного складу літературної мови словами, функціонування яких територіально обмежене, що дає нам змогу розширити свої знання в цій галузі! 




Саме це і відбулось по результатам нашого спільного  із ГО "Вишиваний дивотвір" проєкту етнографічний квіз "Мандруючи говірками України".

Протягом трьох тижнів я встигла задати вам 21 завдання! На мою скромну думку завдання були цікавими та пізнавальними. Принаймі для мене - це точно!

Дякую всім, хто долучався!




Ваші знання своїх територіальних говірок та слів, що мають вжиток на інших регіональних територіях України, достатньо високий!

Аналізуючи результати, підрахувала, що по одній першій правильній відповіді отримали Олена Ясінська та Марія Ващук; дві перших правильних відповіді дала Наталія Боднар. Два завдання отримали правильну відповідь тільки від мене. І найбільшу кількість перших правильних відповідей - 15 - дала пані Марія Калинюк.

Щирі вітання!

Немає коментарів:

Дописати коментар